fbpx
E-UTRIP
»Da bi se še naprej družile, židana volja med nami pa naj tudi v prihodnje ostane rdeče niti.«
Aktualno Društva Glasba Kultura Novice Ribnica

Društvo podeželskih žena Ribnica: Ob jubileju knjiga in film

Članice društva podeželskih žena Ribnica in pevke Vesele Ribničanke so bile aktivne in ustvarjalne tudi lani, saj so svoje dvajsetletno delovanje zabeležile v zborniku Pogled skozi ribniško rešeto, ki je izšel letos spomladi, petje, domačo besedo in ribniško dolino pa so predstavile v krajšem filmu z naslovom Od kod si pa dekle ti doma, ki je bil posnet lanske jeseni.

Obračanje listov zajetne knjige z obilico fotografij in ogled filma so konec avgusta kot sklepno dejanje obeležitve pomembnega jubileja društva uprizorile v ribniškem gradu, ob navzočnosti svojih nekdanjih članic, prijateljev in podpornikov.

Čas je res hitro ušel

Marinka Vesel, dolgoletna predsednica društva in zagotovo tudi njegova gonilna moč ter, kot se temu reče, »dekla za vse«, je knjigo tudi spisala in pripravila zasnovo za snemanje kratkega filma. Dvajsetletno obdobje je na kratko strnila: » Čas je res hitro ušel, me pa smo bile pridne, delovne in srčne. To so hkrati naša vodila. Seveda smo upoštevale kulturno dediščino, kakor tudi nasvete babic in mam. Vse to nadaljujemo in prenašamo na mlade rodove, ki so vabljeni v naše vrste.«

Prihodnje leto bodo članice društva obeležile še eno dvajsetletnico, z utrinki nastopov pevske skupine Vesele Ribničanke, ki delujejo v okviru Društva podeželskih žena. Skupina si je poleg zbiranja in prepevanja starih pesmi zadala veliko nalogo, in sicer obujanje šeg in navad gospodinj iz cele ribniške doline. Da so te sledi za njimi res daleč naokoli opazne, je bilo videti čisto ob koncu dogodka, ko so na oder s šopki in drugimi darili stopile predstavnice več sorodnih okoliških društev.

Želijo se vrniti v nekdanje prostore

»Da bi se še naprej družile, židana volja med nami pa naj tudi v prihodnje ostane rdeče niti,« so si zaželele.

Ena izmed želja, ki je bila nakazana, je tudi to, da bi imelo društvo svoje lastne prostore, saj se je v tem času nabralo toliko priznanj, zahval in daril, da jih preprosto nimajo več kje shranjevati. »Včasih smo imele prostore v kletnih prostorih TVD Partizana. Želimo si, da bi se znova vrnile in v njih ostale vsaj toliko časa, kolikor bo tam še stala ta stavba,« je še dejala Veselova.

Družabnega dogodka sta poleg aktualnega ribniškega župana Sama Pogorelca udeležila tudi nekdanja župana Jože Levstek in Jože Tanko ter sodraški župan Blaž Milavec. Vsi po vrsti so z razumevanjem prispevali razgibani dejavnosti članic društva.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki