fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Dr. Stanko Nikolič: Mož, ki je povezoval, gradil in zdravil

Na podeželski ambulanti v Vasi, kjer je služboval večino let, v tem (kostelskem) okolju je pisal vodilo svojega življenja: delo, učenje, nesebična pomoč ljudem, borba za pravico in premikanje meje nemogočega, so ob koncu tedna člani Turistično športnega društva Kostel odkrili spominsko ploščo dr. Stanku Nikoliču (postavljeno lani ob 30-letnici društva), ustanovnemu članu društva, ki ga je od leta 1991 vodil vse do smrti aprila leta 2019.

Tri leta po slovesu so se ga številni zbrani ob svečanosti spominjali kot priljubljenega podeželskega zdravnika, ki je zaslužen za vzpostavitev zdravstvenih postaj v Vasi, Dragi, Osilnici, Predgradu in Strugah, v katerih je dolga leta bdel nad pet tisoč pacienti, hkrati, še bolj pa po upokojitvi, se je enako predano, seveda prostovoljno, lotil turizma.

Klekljanje in kostelska rakija

Postavil je vrsto spomenikov prednikom, obnovil vodne vire in kale, očistil pokrajino divjih odlagališč smeti, oživljal klekljanje in celo kostelski rakiji priskrbel Geografsko poreklo.

V nedogled bi lahko naštevali pridobitve v zgornji dolini Kolpe, pod katere se je podpisoval dobri doktor, ki je od leta 1964 tudi gradil ceste, obnavljal mostove, nikoli rušil in seveda zdravil ljudi. Po njegovi zaslugi lahko Kostelci v svoje lepe kraje ponosno povabijo obiskovalce, so zapisali na Turistični zvezi Slovenije, doktorjev življenjepis in dejanja (leta 2016 je bil Utripova osebnost leta), ki se jih še kako spominjajo številne generacije, pa so odstirali predsednica društva Nataša Žagar, kostelski podžupan Miran Briški, nekdanji kočevski župan in poslanec državnega zbora Janko Veber in Davorin Klobučar, predsednik kulturno športnega društva iz Broda na Kupi.

Spominsko ploščo je odkrila soproga, Genica Muhvič Nikolič.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki