fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Glasba Kultura Novice Ribnica

DPŽ Ribnica: »ZVEZDE« POD ZVEZDAMI

Prijetna poletna srečanja pod zvezdami smo v ribniškem gradu z lepo prireditvijo zaključile članice Društva podeželskih žena Ribnica in s tem tudi naše praznovanje ob 20. obletnici društva.

Po dolgem koronskem premoru smo se zadnji dan v avgustu veselile naše prireditve, na kateri smo obiskovalcem predstavile naš izdan zbornik »Pogled skozi ribniško rajto«, s priloženo CD zgoščenko in film »Od kod si pa dekle ti doma«. Veselile smo se srečanja z bivšimi članicami našega društva in sosednjih društev s katerimi prijateljujemo že dvajset let in se med seboj povezujemo. Vesele smo bile vseh naših prijateljev in podpornikov, ki ste nas spremljali skozi ves čas delovanja in nam morda nudili finančno pomoč.

Bile smo ponosne, da so nas s svojo prisotnostjo počastili: sedanja župana Samo Pogorelc in Blaž Milavec ter vsi nekdanji ribniški župani – Jože Tanko, Alojz Marn in Jože Levstek ter kmetijska svetovalka Vladka Turk Mate in predstavnica Zveze kmetic Slovenije, Tatjana Novljan. Kot sem že v knjigi omenila nam je v ponos, da skozi vsa leta lepo sodelujemo z vsemi župani in župniki, tako ribniške, kot sodraške občine.

Obiskovalci so bili navdušeni nad predstavitvijo 224-tih strani knjige, opremljenih s 467. fotografijami, z dodanimi pregovori in posvetili, hudomušnimi narečnimi izjavami in dodanimi besedili pesmi.

Presenečenje in navdušenje pa je bilo še večje ob predvajanju filma, ki je nastal po mojem preprostem scenariju ob naši 20. obletnici Društva. V pesmi, besedi in oblačilnem videzu opisuje in prikazuje znamenitosti Ribniške doline – kraje, kjer živimo članice društva. S filmom smo želele ohraniti spomin na nas preproste in izvirne ljudske pevke, na naše delo, druženje, domačo besedo in petje. Prikaz ribniške doline na velikem platnu je dajal občutek, da smo vsi v središču dogajanja …

Prireditev so nam s svojimi instrumenti polepšali – s citrami Tanja Zalokar iz Šentjerneja, s harmoniko in baritonom pa domačinki – sestri Neja in Lenčka Debeljak iz Praproč, ki sta prav za našo priložnost medse povabili še Marka Vrabiča, ki je s svojo kitaro prišel prav iz Maribora. Zaključili smo jo ob naših dobrotah, ki smo jih za vse pripravile članice, za pijačo pa sta poskrbela gostišče Makšar in Okrepčevalnica Urška. Ob prijetnem klepetu in čestitkah ter pohvalah tako za knjigo, kot za film in izdan CD, nam bo večer ostal v nepozabnem spominu.

S pomočjo donatorjev je izpeljavo vseh projektov poleg Društva podeželskih žena, po razpisu omogočila Občina Ribnica. Ob tej priliki bi se lepo zahvalila še vsem našim pevkam in članicam, ki ste pri snemanju sodelovale, velika zahvala pa tudi R-kanalu+ Ribnica za izdelavo spominskega filma. Snemanje je potekalo z dvema snemalcema Tino in Leom in lahko rečem, da sta v rekordnem času v objektiv kamer ujela neponovljive posnetke in trenutke, s katerimi je Tina ustvarila čudovito končno filmsko produkcijo. Vsem skupaj še enkrat velika hvala.

Verjamem, da smo v tem zadnjem času dodobra spoznali kako velik pomen ima v našem življenju brezskrbno druženje, saj je vsak posameznik le majhen delček tega prostranega sveta – kot kapljica v oceanu. A ko stopimo skupaj smo vsi eno in takrat se zavedamo kako pomembna je za vsakogar izmed nas kolektivna zavest. Da znamo ceniti in spoštovati drug drugega. Da znamo med seboj sodelovati, tudi dajati in ne samo jemati.

Spustimo v svoja življenja čim več svetlobe, veliko ljubezni in odkritosti, da bomo ob koncu epidemije lahko nadaljevali svoje začrtane poti, vsak na svojem področju …

PA ŠE ZAHVALA OB OSEBNEM PREJEMU LANSKEGA OBČINSKEGA PRIZNANJA

Vsak po svoje hitimo skozi čas. Tako društva, kot posamezniki združeni v eno skupnost – združeni v naši občini. Drobnih pozornosti smo potrebni prav vsi, vsak po svoje in vedno. Naj bo takih pozornosti v našem življenju čim več.

Pravijo, da bogastvo ni to, kar imamo, temveč to, kar smo in znamo…

V našem dvajsetletnem delovanju društva smo zabeležile veliko dogodkov, ki bodo zavedno ostale v naših srcih. Vesele smo, da smo v občinskih očeh cenjene, da nas je skupnost opazila in nagradila z občinskim priznanjem in s tem potrdila naše vrednote in poslanstvo. Vsem nam članicam pomeni potrditev, da s svojim početjem delamo dobro, v dobrobit vsej naši skupnosti.

V imenu vseh članic in ostalih prejemnikov še enkrat hvala Občini Ribnica za prejeta priznanja, ki smo jih na prvi šolski dan osebno prejeli vsi lanskoletni dobitniki, v prijetni družbi, v prelepem okolju Škrabčeve domačije.

Za DPŽ RIBNICA, Marinka Vesel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki