fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Narava & zdravje Novice Zdravje

Dodatki, boni in odškodnine zaradi cepljenja

Z današnjim dnem je začel veljati nov interventni zakon za omilitev posledic covida-19. Med novimi ukrepi, tokrat vrednimi 280 milijonov evrov, so novi dodatki, odškodninska odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ter povračilo stroškov hitrih testov podjetjem. Zviša se tudi zgornja meja uvrščanja zdravnikov v plačne razrede.

Solidarnostni dodatki

Predvideno je izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov. Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli konec januarja v treh različnih višinah od 130 do 300 evrov. Kmetom, invalidom in vojnim veteranom pripada dodatek v višini 150 evrov.

Turistični boni

Z zakonom se podaljšujejo nekateri ukrepi, ki bi se sicer letos iztekli. Neizrabljeni lanski dopust bo mogoče koristiti do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta. Turistični boni iz lanskega junija bodo veljavni do konca junija 2022, do junija 2023 bo država tudi še izplačevala po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka.

Povračilo stroškov hitrih testov

Stroški hitrih testov se bodo delodajalcem krili iz proračuna, podjetjem bo na voljo tudi nov ukrep kreditiranja preko Slovenskega podjetniškega sklada.

Set za samotestiranje.

Bolniške odsotnosti in plače zdravnikov

Na področju varovanja zdravja se med drugim podaljšujejo možnost prerazporejanja zdravstvenega kadra, financiranje telemedicinske obravnave ter možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Novost je dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov s covidom-19.

DZ je zakon sprejel v ponedeljek, ko so poslanci največ pozornosti posvetili zvišanju zgornje meje uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede. Začasno do konca leta 2022 bodo lahko uvrščeni do 63. plačnega razreda, kar je šest več kot zdaj.

Novost, ki jo prinaša zakon je tudi povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki