fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

Dobrodelni koncert v Kostelu

Z obvestilom preko občinske spletne strani in kasneje s posebnim dopisom, naslovljenim na člane občinskega sveta, je kostelska županja Nataša Turk utemeljila razlog za odpoved letošnjega Tamburanja v Kostele. Gre za tradicionalno etnološko prireditev, ko so se od ustanovitve občine leta 1999 na veliki šmaren, 15. avgusta, na mašo pri župnijski cerkvi Marije vnebovzetne v rojstnem kraju zbirali domačini, razseljeni Kostelci ter seveda ostali gostje.

Dan, ko poročijo solze

Po bogoslužnem obredu, ki ga je že vrsto leto vodil apostolski nuncij, rojak dr. Ivan Jurkovič, od februarja 2016 stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, se  je množica v povorki, mnogi v narodnih nošah, napotila na prireditveni prostor, ob potoku Nežica, ki se nedaleč tod zlije v Kolpo. Med pomenkovanjem, ko so se zlivala čustva in odstirali spomini, so marsikaterem Kostelcu, ki po rojstni grudi čuti  domotožje potočile solze. Dan pred tem, letos je sovpadal z dnevom solidarnosti, se je vedno odvrtelo zabavno družabno popoldne.

Odločitev županje je vse presenetila

Zakaj je županja, ki občino vodi prvi mandat, ne da bi se o tem prej posvetovala s najbližjimi sodelavci in člani občinskega sveta, ravnala po svoje? Izredne seje na to temo ni sklicala, ker je bila prejšnji teden na bolniški, njen namen s tem ni bil, da bi jih izločila odločanja. Med drugim je zapisala , da je skušala po telefonu urediti precej odprtih pravnih vprašanj, ki so se nanašala na organizacijo koncerta, ki bi imel dobrodelno noto (Tamburanje kot samo jo ni imelo nikoli – je navedla). Zbiranje sredstev, zgolj s skrinjo Rdečega križa na vhodu v šotor, se pač tega , ker je bila organizator lokalna skupnost, ne da.

Dobrodelni koncert Prifraskih muzikantov, darovi od ofra za prizadete v poplavah

V kolikor bi bil organizator dogodka kdo drug, bi ga z veseljem podprli in pomagali izpeljati. Pravi tudi, da se ji ni zdelo smiselno, da bi v izrednih razmerah, na dan solidarnosti prirejali tamburanje, njegov namen je, da bi šli ljudje pomagati na prizadeta območja. “V tem tednu je bilo izpeljanih že veliko takšnih akcij in so imeli občani Kostela že možnost darovati in pomagati po svojih močeh in ne čakati, da bodo kaj podarili na Tamburanju,” je še napisala občinskim svetnikom, ta odstavek pa po brž dvignil še več prahu.  Na občini se dogovarjajo, kako sredstva, ki bi bila porabljena na Tamburanju, preusmerijo na prizadeta območja. Ker je lokalna skupnost, v to so prepričani številni Kostelci, obrnila hrbet ljudski tradiciji, se bo na veliki šmaren po Kostevskem žegnanju (obred bo vodil Ivan Jurkovič) pred cerkvijo odvil dobrodelni koncertu Prifarskih muzikantov, darove od ofra  pri maši in na pogostitvi pa bodo namenili za odpravo škode po poplavah. Nihče ne dvomi v popoln izkupiček.

(mgć) 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki