fbpx
E-UTRIP
bsh
Aktualno Društva Novice Ribnica

Delovni, polni načrtov in zadovoljni v Varstveno delovnem centru Ribnica

»Za nas starše je zelo pomembno, da smo del dneva brez skrbi. Vemo, da so naši odrasli »otroci« pod skrbnim varstvom zaposlenih in da v skupini radi pokažejo svoje športne in kulturne vzgibe, prav tako pri oblikovanju različnih izdelkov,« je ob 30-letnici Varstveno delovnega centra Ribnica v čustvenem nagovoru poudaril Jože Košmrlj, predsednik društva Sožitje, Ribnica.

Jubilej so s kulturnim programom in praktičnim prikazom dela svojih dejavnosti ter nagovori uradnih oseb in gostov počastili v osrednji prireditveni dvorani TVD Partizan Ribnica. 4. decembra, leta 1989, je bila na pobudo članov društva Sožitje ustanovljena delavnica pod posebnimi pogoji, ki so prostore za dnevno varstvo 17-ih oseb z motnjami v duševnem razvoju iz ribniške in kočevske občine dobili v nekdanji stavbi Skupnih strokovnih služb občine Ribnica. Kasneje so se preselili v prostore tedanjega podjetja Riko Ribnica in tovarne Yaskawa, pet let pa je od tedaj, ko so se preselili na sedanjo lokacijo, v obrtno cono Ugar.

Ledino nastajajočemu Varstveno delovnemu centru je oral Center za socialno delo Ribnica oziroma njegova neutrudna direktorica, Majda Vrh, s številnimi starši in sodelavci. Leta 1978 sta skupaj z Vinkom Matetom razgrnila načrt delavnice pod posebnimi pogoji oziroma zametek samostojnega društva, leta 1985 pa je anketa med starši oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju nakazala potrebo po ustanovitvi kluba v Ribnici in začetek delavnic. Delavnice so leta 1993 potekale pod okriljem Centra za socialno delo Ribnica, ki jih je do leta 2006 vodila Vrhova. Takrat je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve VDC Ribnica, kljub nasprotovanju, priključilo k Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke, ki svoje poslanstvo opravlja na lokaciji Boštjančič Drage pri Igu.

»Naše delavnice niso inštitucija, ki bi ponujala samo varstvo in delo, temveč so v njih na voljo različne oblike izobraževanja in ustvarjalnosti za odrasle,« je povedala Tatjana Popović, vršilka dolžnosti direktorice zavoda na Igu, in zagotovila, da bodo svoj kotiček miru in ustvarjalnosti bodisi v Varstveno delovnem centru ali bivalni enoti dobili vsi s širšega kočevsko- ribniškega, ki to pomoč potrebujejo. »Že dlje časa se kaže potreba po pridobitvi še ene bivalne enote, prav tako nismo opustili možnosti, da bi skupaj z občino morebiti prišli do prostorov za dnevno varstvo pod streho nekdanjega vrtca, o čemer so pogovori potekali pred leti,« se nadeja Popovićeva, ki veliko pričakuje tudi od novega zakona o socialnem vključevanju, saj odpira tudi nove možnosti zaposlovanja njihovih uporabnikov. Trenutno jih je v enoti 40. Ob koncu uradnega dela proslave so zaslužnim posameznikom, ki so prispevali k ustanovitvi VDC in razvoju slednjega, podelili priznanja.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki