fbpx
E-UTRIP
Aktualno Šport Zanimivosti & Zabava

Čezmejno sodelovanje povezuje tudi balinanje

Pred Pokrajinskim muzejem Kočevje je na ogled gostujoča razstava Muzeja Hrvaškega primorja Reka z naslovom “Balinanje in balinarske navade”. Na več panojih je prikazana zgodovina te igre s kroglami, ki je zelo priljubljena v hrvaškem Primorju, Istri ter seveda tudi pri nas. Na to je opozorila tudi Vesna Jerbič Perko, direktorica PM Kočevje.

Ta razstava je lahko namig, da se tudi v Kočevju resneje lotimo raziskave balinarske tradicije in vsega, kar sodi zraven. Zato naprošajo vse tiste, ki imajo fotografije, zapise ali druge vire, naj sodelujejo. O pregledni razstavi, ki je opremljena s fotografijami in besedili, je avtorica razstave Ivana Šarić Žic povedala: “Balinanje lahko razdelimo na dva dela. Zanimalo nas je tradicionalno balinanje, ki obstaja izven klubov. To dokazujejo tudi fotografije, ki smo jih zbrali na to temo, vključno z izgledom balinišč, balinarji, načinom oblačenja in druženjem… Nazadnje je bil naš cilj povedati več o balinanju kot nematerialnem spektru kulturne dediščine, ki ga moramo obravnavati bolj strokovno kot posplošeno.”

PM Kočevje in Pomorski in zgodovinski muzej Hrvaškega primorja Reka sta pred to razstavo na Reki povezala razstave “Obrti” in “Vurmoharji”. Rečani pa so se tokrat prvič predstavili v Kočevju.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki