fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Center za krepitev zdravja: Vaje za lajšanje tegob inkontinence

Urinska inkontinenca je premalokrat izpostavljeno zdravstveno stanje, ki lahko prizadene tako moške kot ženske, pri slednjih je bolj razširjena. Med ženskami srednjih let in ženskami po menopavzi je prisotna v 44 – 57 %, najpogosteje v domovih upokojencev. Kljub veliki razširjenosti, le 25 % posameznikov z inkontinenco poišče ali prejema zdravljenje.

Opredelimo jo kot izgubo nadzora nad sečnim mehurjem ali nenamerno uhajanje urina. Glede na vzrok uhajanja urina v grobem ločimo stresno, urgentno in mešano urinsko inkontinenco.

Stresna urinska inkontinenca se pojavi ob oslabitvi in neustreznem delovanju mišic medeničnega dna (MMD). Pacienti bodo zaznali nehoteno uhajanje urina ob povečanem pritisku v trebušni votlini. Aktivacija mišic medeničnega dna mora biti enaka pritisku na mehur ob naporu, da le-ta ne bi uhajal. Sprožilci povečanega pritiska v trebušni votlini so na primer napor, smejanje, kašljanje. Tveganje za nastanek stresne urinske inkontinence lahko predstavljajo različni dejavniki kot so na primer nosečnost, teža ploda, večje število porodov, težje fizično delo, kronična obolenja dihal, operacija prostate, debelost, naporna telesna vadba … ti dejavniki slabijo moč in čvrstost omenjenih mišic.

Urgentna urinska inkontinenca je posledica prekomerne aktivnosti mišice detruzor, ki obdaja sečni mehur. Ob odsotnosti težav se ta mišica aktivira, ko je mehur poln, zato takrat dobimo občutek po izpraznitvi mehurja. Ob inkontinenci pa je ta mišica pretirano aktivna in posledično daje stalen občutek po izločanju urina, čeprav mehur ni poln. To je tudi najpogostejša težnja oseb z urgentno urinsko inkontinenco.

Diagnozo mešane urinske inkontinence je treba postaviti bolnikom, ki kažejo značilnosti obeh vrst inkontinence.

Za vzdrževanje optimalne funkcije MMD, ki pripomorejo k zdravljenju inkontinence, podpori medeničnih organov ter pri spolni funkciji je pomembno izvajanje krepitvenih vaj. MMD se nahajajo na dnu medenične votline in potekajo od sramnice do trtice. Namen vaj je hipertrofija, čvrstost ter dvig plasti teh mišic na višjo lokacijo znotraj medenice. Pomembno je, da so med izvajanjem vaj hrbtenične krivine in medenica v nevtralnem položaju.

Navodila za izvajanje vaj:

Najprej se namestite v položaj, ki vam najbolj odgovarja (na hrbtu, boku, vseh štirih in stoje). Seveda morate pred tem najti t. i. nevtralni položaj hrbteničnih krivin. Pri tem si lahko pomagate s palico.

Predstavljajte si, da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in istočasno zaustaviti curek urina.

  • Občutek je, kot da bi hoteli ”stisniti in dvigniti”, zapreti in potegniti navzgor področje okoli zadnjika, sečnice in nožnice.
  • Zelo pomembno je aktivirati prave mišice, ker vaje za medenično dno niso učinkovite, če krčimo mišice trebuha, stegen ali zadnjice.
  • Najlažje jih boste odkrili tako, da boste prekinili curek urina. Mišice, ki vam bodo pri tem pomagale, so mišice medeničnega dna, ki jih krčimo med izvajanjem vaj.
  • Priporočljivih je 8 – 12 počasnih, maksimalnih Vsako je potrebno zadržati 6 – 8 sekund. Vsakemu stisku sledi 8-sekndna pavza. Vaje izvajajte 3 – 4x na dan.

Čez nekaj časa je treba intenzivnost vadbe povečati. Prvih 5 ponovitev naredite kot je opisano v zgornjih navodilih, pri zadnjih petih pa med stiskom MMD dodate še 3 – 4 kratke in hitre, maksimalne stiske z večjo hitrostjo.

Učinek je prepoznaven v roku 5-ih mesecev, če vaje izvajate redno.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Center za krepitev zdravja (01893056), kjer se lahko pod nadzorom fizioterapevta naučite vaj v primeru kroničnih težav mišično – skeletnega sistema.

Vita Krese dipl. fiziot., ZD Kočevje

Viri:

Poličnik R. (2020). Zdrav življenjski slog za zdravo telesno težo (Delovni zvezek za udeležence programa zdravega hujšanja v zdravstvenih domovih)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki