fbpx
E-UTRIP
Slab sluh in uporaba slušnega aparata je še vedno stigmatizirano.
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Če prevečkrat rečete: »Kako prosim?« je morda čas za slušni aparat

S starostjo se ne slabša zgolj vid, temveč tudi sluh. A za razliko cenovno relativno dostopnih očal, so slušni aparati, ki pomagajo ob izgubi sluha, bistveno dražji. Na spletu se zadnje čase pojavljajo oglasi za slušne aparate, ki naj bi bili univerzalni, a žal temu ni tako. Slušni aparat mora biti natančno nastavljen, prilagojen potrebam posameznika, drugače nima učinka oziroma uporabniku celo škodi. V Sloveniji se na leto na novo izda nekaj manj kot 15.000 slušnih aparatov.

Med 20. in 65. letom slabše sliši že desetina ljudi. S starostjo delež seveda narašča, slabše sliši že polovica starostnikov. Razloga za starostno izgubo sluha strokovnjaki še ne poznajo, ugibajo da jo gre pripisati vseživljenjski izpostavljenosti hrupu, ki načenja občutljiv slušni sistem.

V Sloveniji ima težave s sluhom skoraj 10 % prebivalcev.

V Sloveniji ima težave s sluhom skoraj 10 % prebivalcev in ena tretjina jih že uporablja slušni aparat. Naglušnost in izguba sluha nista ozdravljiva stanja, sta pa rešljiva. Strokovno podporo oziroma tehnično rešitev ponujajo dobavitelji s koncesijo zavoda za zdravstveno zavarovanje, letno se na novo izda nekaj manj kot 15.000 aparatov. Z novimi slušnimi aparati je mogoče nastaviti barve glasu, visoke in nizke tone, da se poudari samo govor je mogoče izklopiti tudi moteče šume. Sodobni aparati so povezani s telefonom, preko slušne zanke se brez težav posluša televizijo, spremlja koncerte, predavanja, ipd. Vsak aparat mora biti prilagojen posamezniku, drugače je brez učinka ali uporabniku še bolj okvari sluh. Marsikdo je prav zaradi napačnih nastavitev obupal nad nošenjem tega pripomočka.

Letno se na novo izda nekaj manj kot 15.000 aparatov. FOTO: NIH.

Ste prav slišali?

Če opažate, da vaš sogovornik momlja, se zamislite, če ga pravzaprav sploh dobro slišite. Če vam pogovori po telefonu ne stečejo najbolje, je morda razlog v vašem sluhu. V prvih stopnjah izgube sluha težje zaznamo in slišimo visoke tone, še posebej slabo slišimo ženske in otroke. Težavo povzročata glasova »s« in »f«. Sluh izgubljamo kadar: težko slišimo, če je v ozadju hrup, težko sledimo pogovoru, če hkrati govori več ljudi, večkrat sogovornike prosimo, da ponovijo izrečeno, v ušesu slišimo piske, donenje, zvonjenje – temu pojavu rečemo tudi tinitus. Naglušni po ocenah strokovnjakov v povprečju čakajo sedem let predenj se obrnejo po pomoč, ki bo poboljšala stanje.

Kako do slušnega aparata?

Kot smo že omenili, je v Sloveniji približno 200.000 ljudi, ki trpi za okvaro sluha. Tretjina aparat že nosi, druga tretjina ga bo morala kmalu, zadnja tretjina pa si okvare s sluhom nikoli ne bo priznala. Zavedanje in priznanje, da ne slišimo je že prvi korak k rešitvi.

Zavedanje, da slabše slišite je že korak bližje k rešitvi.

Osebni zdravnik vse, ki menijo, da slabše slišijo, napotijo k ORL specialistu. Ta s pregledom in meritvami sluha oceni, v kolikšni meri je sluh okvarjen in ali je slušni aparat rešitev, nato sledi pogovor s slušnim akustikom. Z akustikom pretehtate možnosti, kakšen aparat vam bi najbolj ustrezal. Slušni aparat se izbere na podlagi avdiograma, ki je rezultat merjenja sluha. Izbira pripomočka je odvisna tudi od oblike ušesa.

Težava nastane predvsem pri majhnih sluhovodih, saj je elektronika slušnega aparata v ohišju in vušesni aparat zaradi tega težje ustavijo. V takšnih primerih strokovnjaki priporočajo zaušesno obliko slušnega aparata. Dobro je, da se pred nakupom oceni tudi druge psihofizične lastnosti posameznika, če ta na primer tudi slabše vidi, je dobro, da je naprava čim bolj preprosta in jo bo naglušni lahko nastavil brez pomoči.

Povprečna starost posameznika, ki je prvič uporabil slušni aparat je 69 let in večina ljudi, ki slabo sliši, se je na življenje s slabšim sluhom navadila, zato so tudi odlašali z obiskom zdravnika. Osebe pozabijo kako je živeti z normalnim sluhom, zato so občutki, ko si enkrat nadenejo slušni aparat menda precej nenavadni, na nov zvoke pa se uporabniki seveda hitro navadijo.

m.l.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki