fbpx
E-UTRIP
Starosvetni smučarji.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Če kaj staviš na tek, moraš na Bloke

V Novi vasi so po petih letih zaradi skopih zim in epidemije znova, že 26. v samostojni državi pripravili tradicionalne Bloške teke, ki se jih je na 7,5- in 20-kilometrski progi udeležilo okoli 300 tekačev, med njimi nekaj tudi iz Poljske, Avstrije in Italije.

Zibelka slovenskega smučanja in srednje Evrope se ponaša s tradicijo in izročilom, da ponekod še hranijo prave bloške smuči, tiste brez koščka železa, povečini narejene iz bukovine, včasih iz brezovega, javorovega in jesenovega lesa in le tu in tam iz češnjevega lesa, iz brestovine in hruškovine. Smolnati les ni priporočljiv.

»Bloške smuči, tako je pisal polihistor Valvasor v Vojvodini Kranjski, so stara priprava za drsenje po snegu, prometno sredstvo in pomožni sestavni del noše,« je na zgodovino »smeči« (krajevno ime za smuči) ponosen tudi Marjan Ivančič, ki je skupaj s Francem in Janezem Širaj ter Betko Anzeljc, ravno na repliki takšnih smuči tekel »častni krog« po zasneženi progi.

Na smučkah tudi h krstu in na pogreb

Dejal je tudi, da so ob metrskih zametih – drugega prevoza pač ni bilo – vijugali po raztresenih vaseh, v gostilno, v trgovino, k zdravniku, k maši, na lov; na smučeh so nosili botri novorojence h krstu in na posebej prirejenih smučeh so peljali pokojnika v krsti na vaško pokopališče. Volnene nogavice in čevlji, tudi škornji, so bili za vse prednike enoviti del smučarske opreme skupaj z leseno palico za poganjanje, dolgo krilo, hlače, ogrinjalo, ruta in klobuk, pa odvisno od stanu in opravil.

Z leve Nande Šilc, Tone Perhaj in Ludvik Peterlin.

Brez Ribničanov pač ne gre

»Starosvetni smučarji, takšni, kot smo se pokazali danes, smo na replikah starih smuči sodelovali pri snemanju filma Štirje letni časi, drugače nas lahko vidite tudi na drugih večjih bloških prireditvah,« je dodala Betka Anzeljc. Med množico, ki se je odrinila s štarta, je na krajši razdalji že petnajstič tekel 81-letni Edi Zgonc, sicer najstarejši udeleženec, iz Ponikev, pritrdil mu je tudi Stane Gašperšič iz Sodražice, še en veteran teh tekov. »Vsakdo, ki preteče to razdaljo, je zmagovalec,« je poudaril. Veliko pred njim so se merilne naprave ustavile pri doslej najboljših časih treh Ribničanov: Toneta Perhaja, Nandeta Šilca in Ludvika Peterlina, ki so doslej večkrat premagali 90-kilometrske razdalje na najstarejšem, Vasaloppet teku na smučeh na svetu. »Če kaj daš na tek, moraš priti na Bloke,« so pomahali ob prihodu na cilj.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki