fbpx
E-UTRIP
Se hladite pod klimo?
Aktualno Gospodarstvo Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Če boste klimo naročili danes, se boste z njo greli in ne hladili

»Zelo smo zasedeni, klimo bi morali naročiti že veliko prej,« so nam usklajeno odgovarjali monterji klim, ko smo jih klicali, kako hitro bi lahko prišli do klime. Če bi klimo recimo naročili danes, bi jo v povprečju dobili šele čez en mesec. 

Klime dan danes niso več redkost. Že ob pogledu na stavbe vidite, kako obveza oprema so. Kljub temu, se posamezna gospodinjstva otepajo klimatske naprave. A ob vročinskih valovih, kot smo jim bili priča v preteklih dneh, marsikdo pomisli na prijetno hlajenje in klimo naroči-a prepozno.

Če se za klimo odločate poleti, je velika verjetnost, da jo boste dobili šele, ko bi se z njo lahko že greli.

Za klimatske naprave se potrošniki v povprečju odločamo v maju, vrh naročil pa ponudniki dosežejo junija, kasneje povpraševanje precej upade.

Letos je zaradi turbulentne situacije malce drugače. Moderne klime namreč poleg funkcije hlajenja vključujejo tudi funkcijo gretja. Negotova dobava plina in pomanjkanje drugih energentov drži letošnje povpraševanje po klimah, pravijo ponudniki.

V preteklih letih je veljajo, da si klimo, ki si jo naročil novembra, dobil v nekaj dneh.

V preteklih letih je veljajo, da si klimo, ki si jo naročil novembra, dobil v nekaj dneh. FOTO: Unsplash.

Koliko boste odšteli za montažo?

Da so cene navzgor neomejene, ni treba posebej poudarjati. Za neko povprečje pa boste morali odšteti 700 evrov z montažo vred. Večje, zmogljivejše klime so seveda dražje. Če razmišljate o prenosni klimatski napravi, se cene gibljejo od 200 evrov naprej.

Strokovnjaki vedno bolj priporočajo nakup inverterske klimatske naprave, ki je zdravju prijaznejša in varčnejša. Pri nakupu se je pametno pozanimati predvsem glede treh stvari. 1. energijske porabe (in s tem stroškov uporabe), 2. hrupnosti in 3. karakteristik prostora, ki ga želimo klimatizirati (torej velikost oziroma volumen prostora, koliko ljudi se zadržuje v prostoru, drugi izviri toplote v prostoru – računalnik, televizija … pomemben pa je tudi podatek izolaciji prostora).

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki