fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje

Bogat čebelarski dan

V soboto, 13. maja 2023 je bil vsebinsko bogat čebelarski dan. V Lanšprežu je v organizaciji ČD Trebnje potekala kulturna prireditev in razvitje novega prapora. Čebelarji Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja se zberejo vsako leto ob obletnici velikega mecena čebelarstva, letos pa je bilo še posebno slovesno, saj je čebelarsko društvo Trebnje razvilo svoj novi prapor, odkrili pa so še tri obeležja Dolenjskim velikanom na področju čebelarstva v aleji spominov na Petra Pavla Glavarja.

Dogodek se je pričel v Lanšprežu ob 10. uri s spominsko sv. mašo na P. P. Glavarja, ki jo je daroval ljubljanski stolni prošt Jožef Lap. Sledilo je razvitje novega prapora ČD Trebnje, dogodek pa so kulturno obogatili cerkveni pevski zbor Šentlovrenc – Čatež, folklorna skupina Veliki gaber in predsedniki vabljenih čebelarskih društev, med drugimi je predsednik ČD Kočevje Jurij Majerle predstavil izjemen doprinos Jurija Jonkeja k čebelarstvu na slovenskem. Sledil je blagoslov spominskih obeležij čebelarski veljakov, ki so delovali na območju RČŽ Petra Pavla Glavarja in sicer so to bili: Jurij Jonke (1777 – 1864 Črmošnjice – Kočevje), Jožef Jerič (1823 – 1888, Stična) in Fran Levstik (1831 – 1887, Velike Lašče). Kulturni dogodek se je prijetno zaključil z druženjem ob pogostitvi.

V soboto 13. maja 2023 popoldne pa je v organizaciji ČD Kočevje in Zavoda za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja v regijskem apiterapevtskem učnem čebelnjaku potekal na tem območju prvi Mini API tabor za otroke. Mini API tabor za otroke je program, ki združuje dve izredno pomembni sferi za otroka: prijetno in konstruktivno koriščen prosti čas v kombinaciji z blagodejnimi učinki na zdravje in dobro počutje. Ali povedano malce imenitneje: pedagogika v prepletu z apiterapijo, a.k.a. Api pedagogika, pod strokovnim vodstvom podpredsednice ČD Kočevje in apiterapevtke Nine Ilič

Otroci so na Mini API taboru okusili raziskovalno druženje s čebelami in njihovimi pridelki ob skrbni pozornosti na dobrobit čebel in lastno varnost in poleg sladkanja z medom tudi krepili svoje zdravje s pomočjo aerosolne apiterapije (blagodejni zrak iz čebeljega panja), nekateri pa so si zaželeli (in dobili) tudi medeno masažo za otroke. Otroci so se poslovili s sijočimi in navdušenimi obrazi.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki