fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

Bo Snežnik ostal pozabljen?

Skupina Snežnik že dlje časa plava v rdečih številkah. Več deset let bi za ekonomično poslovanje podjetja morali biti izvedeni posodobljeni procesi predelave lesa, več kot očitno je bila to le teorija. V zadnjih letih so slovenska zasebna lesno-predelovalna podjetja stalno vlagala sredstva v posodabljanje svoje proizvodnje, medtem ko je Snežnik s strani države bil pozabljen. V skupino Snežnik spada tudi invalidsko podjetje Sinpo, kakšna usoda čaka 40 zaposlenih?

Od leta 2017 do 2022 je podjetje Snežnik pridelalo skupaj že 2.276.255 evrov čiste izgube. Izguba letošnjega leta bo na polovici leta znašala okoli 700.000 evrov. S tem se kapital podjetja vztrajno zmanjšuje. Izguba podjetja je v veliki meri posledica pogostih okvar in v celoti iztrošene opreme. Zaradi pogostih zastojev podjetje praktično ne more izvajati svoje osnovne dejavnosti. Brez kratkoročnega prestrukturiranja bi bilo podjetje tako že v kratkem insolventno. Zato je bil izdelan kratkoročni program prestrukturiranja podjetja, ki vsebuje ukrepe, ki bodo zagotovili preživetje podjetja do izvedbe nove investicije. Kratkoročni ukrepi obsegajo produktno, procesno in kadrovsko prestrukturiranje, dokapitalizacijo in dezinvestiranje.

Največjo izgubo prinaša proizvodnja lameliranih bukovih plošč

Obseg proizvodnje se bo zmanjšal in spremenil. Ukinili se bodo programi, ki prinašajo izgubo. Ukinja se proizvodnja lameliranih bukovih plošč, ki prinaša največjo izgubo, in zmanjšuje se obseg razreza iglavcev na polnojarmeniku. Skupina trenutno zaposluje 140 delavcev, katerih število se bo moralo zmanjšati in prilagoditi novemu obsegu proizvodnje. Število presežnih delavcev bo določeno v programu presežnih delavcev, ki je v izdelavi, zato v tem trenutku o številki še ne moremo govoriti, odgovarjajo pristojni.  Do konca meseca julija je predvideno posvetovanje s sindikatom.

V podjetju Snežnik je 100 zaposlenih. Snežnik pa ima v lasti tudi podjetje Sinpo. Že od leta 1995 so v hčerinskem podjetju zaposleni ljudje, ki so postali invalidi predvsem zaradi dela v gozdu, zaradi sečnje in spravila lesa. Tam je zaposlenih 40 ljudi. Sinpo ostaja v skupini Snežnik, kadrovsko in produktno pa se bo moralo tudi to podjetje prilagoditi nastalim razmeram skladno s cilji programa prestrukturiranja.

Predinvesticijska študija za dolgoročno prestrukturiranje Snežnika

»Sočasno se pripravlja predinvesticijska študija, katere namen je  določiti poslovni model, ki bo Snežniku zagotavljal dolgoročno uspešno in učinkovito poslovanje.  Ta predinvesticijska študija bo torej osnova za dolgoročno prestrukturiranje Snežnika. Študija v tem trenutku še ni zaključena, načrtujemo, da bo zaključena do konca meseca julija. Dolgoročno prestrukturiranje podjetja bo zahtevalo obsežna več deset milijonska vlaganja, ki se bodo izvajala postopno v naslednjem petletnem obdobju. Z investicijo morata prehodno soglašati tako nadzorni svet SiDG kot upravljalec SDH,« sporočajo iz podjetja.

Vodstvo SiDG se zaveda resnosti položaja podjetja Snežnik. Sanacija podjetja je zato na prioritetni listi, zagotavljajo, da so pripravljeni prestrukturirati in investirati v hčerinsko podjetje. Ocenjujejo, da bodo z dobrim programom prepričali SDH, ki nosi ključno vlogo pri sanaciji Snežnika.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki