fbpx
E-UTRIP
FOTO: Žiga Marin.
Aktualno Narava & zdravje

Bliža se jubilejni 30. Kostelski planinski pohod

Ko so 21. maja leta 1994 članice in člani PD Kočevje in TŠD Kostel prvič organiziral pohod po planinski pori v Kostelu, si verjetno niso predstavljali, da bo slednji postal legendaren. Letos tako obeležujemo že okroglo 30. obletnico, odkar se planinke in planinci od blizu in daleč zberejo pri Fari in se odpravijo na pohod po Kostelski planinski poti.

Letos pohod organizirajo PD Kočevje, TŠD Kostel in Zavod za kulturo in turizem Kostel, odvijal pa se bo v soboto, 20. maja 2023.  Pohodniki in pohodnice se bodo na pohod odpravili s prireditvenega prostora v Fari, prijave bodo potekale med 8. in 9. uro. Ob prijavi sodelujoči plačajo štartnino v višini 5 evrov, ob tem pa prejmejo bilten s prilogo, izkaznico, značko, pijačo dobrodošlice, čaj in uporabno presenečenje. Pot v obliki osmice vodi od Fare skozi vas Potok, mimo Jakšičev in nato strmo mimo Planine do ostankov zgornje postaje tovorne žičnice in lovskega gradiča na Stružnici. Sledi nekaj položne trase, nato pa se spet vzpne na vrh 874 m visoke Kuželjske stene.

Kuželjsko okno. FOTO: Vasja Marinč.

Pohodnike bodo že ob poti spremljali tisočeri zeleni odtenki od življenja kipečega spomladanskega gozda, nekaj truda ob vzponu na Kuželjsko steno pa bo na vrhu poplačanega z dih jemajočim razgledom na zgornji del doline kraljice Kolpe in vrhov v ozadju. V nadaljevanju poti bo pohodnike in pohodnice navdušila še ena naravna znamenitost, in sicer skoraj 7 metrov visoko naravno kamnito okno, skozi katero je pogled na oddaljene vrhove Risnjaka še toliko bolj veličasten. V drugem delu pot vodi po zakraseli planoti Stružnica, kjer se začne spuščati do Kose in zaselka Štajer. Od tu ni več daleč do izhodišča oziroma cilja pri Fari.  Da prehodimo celotno pot v zmernem tempu, potrebujemo pet ur, pohodniki in pohodnice pa se lahko odločijo tudi za skrajšano različico in se izognejo vzponu na Kuželjsko steno. V tem primeru bodo hodili približno 3 ure. Za pohod je potrebna običajna planinska oprema, pohodne palice ne bodo odveč. Vabljeni, da skupaj obeležimo jubilejni planinski pohod!

Udeleženke in udeleženci Kostelskega planinskega pohoda bodo dobili bon za 50% popusta pri ogledu gradu Kostel, ki ga lahko vnovčijo že na dan pohoda!

Na gradu Kostel maja in junija potekajo vodeni ogledi vsak dan med 10. in 17. uro. Najavljene skupine sprejemamo tudi izven delovnika. Dobrodošli v Kostelu!

Zapisala: Tinkara Hodnik

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki