fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Blagoslov pride od boga, neumnost pa od človeka

27. april je dan upora proti okupatorju. Dan, namenjen spominu, praznovanju in počitku. To je čas, ko se narava prebuja, sonce sije močneje, vse zeleni, prve češnje razpirajo cvetove. In dan, ko romarsko središče na Brinovem griču, cerkev Marije vnebovzetne in okolico, že 25 let oblegajo trume motoristov iz vse Slovenije. Letos tudi gosti iz Italije in Avstrije, ki so svoje jeklene  dvokolesnike, trikolesnike in štirikolesnike pripeljali po blagoslov, ki ga je po maši darovalo kar pet božjih poslancev.

Podelili so blagoslov motoristom, njihovim sopotnicam in vsem udeležencem v prometu. Med njimi je bil tudi pater Niko Žvokelj, sicer tudi sam strasten bajker in pobudnik tega obreda, takrat prvega v Sloveniji. Njegova prošnja angelom, da bi motoriste obvarovali vsega hudega, je prilegla ušesom množici zbranih. »Ne si zapomniti, kdo je žegnal, če vam bo slučajno motor dol padel. Da ne boste rekli, ta pa je kar tako molil. Blagoslov pride od boga, neumnost pa od človeka,« je pridigal priljubljeni pater.

Priponki 50 in 130; tokrat so jih šteli  

Letos so vsi prejeli priponko na kateri sta dva prometna, preventivno usmerjena znaka. »Eden je znak 50, tega poznamo, in nam ni tako pri srcu, drugi znak je 130. Do tu nas varuje naš angel, od 130 … Jaz verjamem, da vsi zmoremo več, in sicer tam, ker je to pametno in ker je varno (potrebno). To je na pisti. In če si voznik reševalnega vozila,« je še svetoval.

Novost tokratnega blagoslova, ki je po mnenju številnih  udeležencev zagotovo najbolje organiziran tudi s posrečeno izbiro lokacije, je štetje motoristov. Zakaj štetje, smo vprašali Pavla Hočevarja, dolgoletnega tajnika kluba Motoristi za motoriste. »Zato, ker imamo po zborih in shodih različne informacije o udeležbi, številke so seveda praviloma napihnjene, mi pa vemo, da temu ni tako. Sicer pa vemo, da če je Nova Štifta polno zasedena, tako kot je danes, je to okrog tri tisoč motorjev. Več ta hrib preprosto ne sprejeme. Tako na palec, mislim, da smo krepko čez rekord,« je Pavle postregel s podatki.  

 Iz Italije in Avstrije  na podlago

Nova Štifta ima še en sloves, ki ga motoristi še posebej častijo. »Pri Novi Štifti smo kot prvi v Sloveniji začeli z blagoslovom jeklenih konjičkov, ki so izpodrinili klasične moto zbore. Tudi zaradi tega ostaja to božje središče, ki ga na nek način pooseblja pater Niko, magnet za motoriste od blizu in daleč. Danes so tako med nami prijatelji iz Avstrije in Italije,« je še dejal Pavle, tudi ustanovni član kluba Motoristi za motoriste (MzM), ki je prejel visoko priznanje – naziv častnega člana. Tudi po njegovi zaslugi MzM danes šteje skoraj 350 članov, od tega tudi skupino v Avstriji. 

Preventiva – z veliko začetnico

Ob 7. srečanju motoristov pri Novi Štifti, ki ga je do takrat pripravljal Motoristični klub Ribničan, je 37 motoristk in motoristov iz vse Slovenije s podpisi podalo pobudo za ustanovitev društva Motoristi za motoriste. Njegov predsednik je že vrsto let Valentin Sojar, ki je poudaril pomembnost njihovega delovanja, ki temelji na treh stebrih, in sicer preventiva v cestnem prometu (MzM ima status društva v javnem interesu od leta 2007), sklad za pomoč ponesrečenim motoristom in  reintegracija invalidov. »Preventiva (s predavanji in praktičnimi prikazi) je beseda, ki se med člani piše z veliko začetnico. Sicer je najhuje, ko moramo najbližjim ali znancem sporočiti slabo novico. V takih primerih družinam ponesrečenih pomagamo s sredstvi, ki se zbirajo v skladu. Letos smo del denarja namenili tudi žrtvam potresa v Turčiji in za nabavo opreme v rehabilitacijskem zavodu in še za kaj,« je dejal Sojar.

Ves čas pri pripravi in izvedi Srečanja motoristov pri Novi Štifti sodeluje tudi Policijska postaja Ribnica. »Lahko bi rekel, da skupaj zmoremo več pri preventivi udeležencev v prometu. MzM je prepoznal naš, če temu lahko rečem, delež. Mi pa vidimo, da se skozi tri stebre delovanja krepi članstvo in upravičuje poslanstvo,« so besede  Rudija Topolovca, komandirja PP Ribnica.

(mgć)   

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki