fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Begonije – očarljive in nezahtevne

Begonija je idealna rastlina z malo zahtevnosti za prav vsak sončen ali senčen prostor na vrtu, v notranjosti hiše kot tudi zunaj nje.  Od 2000 različnih vrst se kakšna begonija zagotovo najde tudi za vas.

Nekatere od njih vključujemo zaradi zanimivega in barvitega cvetja, druge zopet zaradi slikovite obarvanosti in zanimive oblikovanosti listov.

Iz vse te množice lahko izpostavimo nabor nekaj pri nas najbolj razpoznavnih in uveljavljenih skupin ter njihovo vzgojo:

Gomoljaste begonije

s čudovito velikimi ali majhnimi, polnimi kot tudi enostavnimi živobarvno pisanimi cvetovi, pokončne ali povešave rasti, so priljubljene okenske ter balkonske rastline, pokončne pa nepogrešljive tudi v grednih zasaditvah. Večinoma so primerne za polsenčne in senčne lege, bolivijske pa kar žarijo na sončnih mestih. Že ime samo pove, da zrastejo iz gomolja, ki se ga spomladi nakali v plitvi posodi in šele nato posadi v lonec, korito, gredo … Jeseni se jih še pred mrazom prenese v notranjost, presuši, čez čas očisti gomolje ter se jih shrani na suho mesto do prihodnje pomladi.

Begonije, vzgojene s semeni B. semperflorens

ljubijo sonce, so neumorno cvetoče, kompaktne grmičaste enoletne rastline. Tršati, zeleni ali rdeči mesnati listi barvito dopolnjujejo že tako bujno cvetočo rastlino. Barvni spekter cvetov zajema paleto vse od bele, roza pa tja do rdečih odtenkov. »Srčki«, kot jih ljubkovalno kličemo, so zaradi kontrolirane rasti prikladni za ozke obrobke kot tudi za oblikovanje različnih likov. Uspevajo sicer v senčnih kotičkih, vendar  posledično slabše cvetijo in dobijo razpotegnjeno rast.

Begonije ‘Doublet’

so vzgojene s potaknjenci in se od navadnih ločijo predvsem po množici drobnih, polnih cvetov, ki jih slikovito lahko opišemo kot mini vrtnice. Jeseni se jih lahko posadi v lončke ter preseli na svetlo mesto v hiši, kjer prezimijo. Hvaležne so za obrezovanje, kar je ugodno za pomlajevanje, pa tudi če se  kakor koli poškodujejo.

Begonije s trstikastimi stebli ali »angelska krila«

odlikujejo nenavadno pokončna, trsu podobna stebla z enakomerno razporejenimi odebeljenimi kolenci. Cvetovi se razvijajo v velikih in kimasto visečih latastih socvetjih. Razrast in razvejanost se lahko pospeši s prirezovanjem glavnih poganjkov. Pri tem se nova stebla razvijejo na stebelnem dnu.

Begonije x hy. ‘Rex’ – kraljeva begonija

Te so cenjene predvsem zaradi velikih, slikovitih listov, ki jih prekriva tanek sloj puha. Neopazni in redko cvetoči cvetovi so v beli ali roza barvi. Koreninski sistem je zelo občutljiv in zahteva lahkoten ter odceden substrat.

Andreja P. Špenko,  strokovnjakinja iz Arboretuma, priporoča:

Za brezskrbno rast svetujem saditi v Plantella Balkonia, visokokakovostno pet komponentno zemljo za balkonske in sobne rože, z dolgo delujočimi hranili za sajenje kot tudi presajanje rastlin. Seveda, da bo ta bujnost trajala vse do pozne jeseni, vključimo še gnojenje s Plantella Cvet visokokakovostnim tekočim gnojilom, obogatenim z vitamini in izvlečki morskih alg.

Besedilo in foto: PLANTELLINI STROKOVNJAKI

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki