fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Ali ste vedeli, da pogosto…

… umivanje rok povzroča spremembe v teksturi kože, kar lahko privede do nastanka kožnih bolezni.

Koronavirusna bolezen se že leto in pol širi po svetu in presega zmogljivosti in vire zdravstvenih sistemov po vsem svetu. Ker je virus zelo nalezljiv po dihalnih poteh (kapljice okuženih oseb, široko razširjene s kašljanjem ali kihanjem) in v stiku z onesnaženimi površinami, se prenos in širjenje v skupnosti lahko zmanjša z redno in skrbno higieno rok.

Suha in pordela koža je pogosto prvi znak zmanjšana obrambe kože. Tako poškodovana kožna pregrada omogoča enostaven prodor razdraženih snovi in alergenov. Dolgotrajni stik z vodo ali vlago vodi do otekline keratinocitov (celice povrhnjice kože). Keratinociti lahko z naravnimi vlažilni dejavniki vežejo veliko vode. Po stiku z vodo, oteklina vodi do dehidracije kože. Odvzeta voda izhlapeva in celice se skrčijo. Zato se medcelični prostori povečajo in privedejo do nadaljnje izgube vode. Poleg tega lahko potencialni dražilci in alergeni zdaj lažje prodrejo v zunanjo oz. pohotno plast kože v globlje plasti in povzročijo vnetje ali občutljivost.

Kaj je kontaktni dermatitis?

Prekomerna izpostavljenost vodi ter ostalim blagim dražilcem kot so: detergenti, mila in razkužila je eden najpomembnejših vzrokov za nastanek kontaktnega dermatitisa. Eden glavnih znakov, ki nakazujejo na vnetje na koži je predvsem pekoč občutek, ki je lahko zelo intenziven. Včasih se koža razboli, predvsem so boleče razpoke na koži prstov rok. Za umiritev vnetja je potrebno kratkotrajno zdravljenje z lokalnimi glukokortikoidnimi pripravki. Če pa gre za hude oblike bolezni, kjer ni dovolj standardna terapija, pa se lahko predpiše sistemska protivnetna zdravila. Ko pa se z zdravljenjem obnovi kožno pregrado, je za preprečevanje ponovitev bolezni najpomembneje, da se vzdržuje barierno funkcijo z rednim nanašanjem negovalnih mazil in seveda izogibanjem dejavnikom.

Kako lahko zaščitimo kožo pred zunanjimi dražilci?

Pri poklicih, ki so zelo izpostavljeni pri stiku z vodo, tukaj lahko izpostavimo frizerje, so prva zaščita – neprepustne zaščitne rokavice. Po delu pa je potrebno poskrbeti za regeneracijo kože z ustreznimi izdelki. Z obilnim nanosom losjona na roke in bombažnimi rokavicami čez noč, se poskrbi za celjenje kože.

Zaradi še večje uporabe vode, mil in razkužil v zadnjem letu, je tako potrebno poskrbeti za dodatno zaščito kože. Priporočljivo je, da se za nego uporablja čim bolj »nevtralna sredstva«, negovalne preparate, ki ne vsebujejo dražečih snovi, konzervansov in dišav. Kožo se namaže vsaj dvakrat na dan, po možnosti pa vsakič, ko je to potrebno.

S.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki