fbpx
E-UTRIP
Mozelj.
Mozelj.
Novice

(VIDEO): VOLITVE: Kakšni so načrti za vaške skupnosti

Pogosto center spregleda okoliške vasi. Kakšno vlogo bodo imele vaške skupnosti v načrtu kandidatov za razvoj občine? Kako bodo poskrbeli za vasi?

Alenka Jelenovič poudarja, da morajo tako kot župana, tudi vaške možje in ženske, ki so izvoljeni s strani občanov, vzdrževati reden stik z županom. Predlaga, da se vzpostavi formalna komunikacija prek mesečnih sestankov na ravni občine, kjer bi vaški predstavniki prenašali potrebe ljudi županu. “To je normalna komunikacija, ki šteje,” pravi Jelenovič, s čimer poudarja pomen sodelovanja med lokalno oblastjo in vaškimi
skupnostmi.

Gregor Košir izpostavlja, da imajo vaške in krajevne skupnosti reden stik z Občino Kočevje, saj se vsaj dvakrat do trikrat na leto odvijajo obiski, sestanki in srečanja z občani. Poudarja, da je v kampanji načrtoval formalne obiske 17 vasi, poleg nekaj neformalnih sestankov. “Vaške skupnosti so duša občine,” pravi Košir in dodaja, da občina več denarja na prebivalca namenja za vasi kot za mesto, kar je nujno, ker Kočevje, kot največja občina v Sloveniji, potrebuje več vlaganj v periferijo.

Vesna Lisac poudarja, da Socialni demokrati prisluhnejo težavam, ki prihajajo iz krajevnih skupnosti, ne le iz centra. Pomembno je, da imajo ljudje možnost izraziti svoje potrebe in da krajevne skupnosti prejmejo, kar je v njihovem interesu. Lisac priznava, da je proračun za leti 2024/25 že sprejet, zato večjih sprememb ne bo, razen z rebalansom, a kljub temu se lahko v teh dveh letih uredijo manjše, a pomembne stvari, kot je denimo ureditev cest.

Robert Tomazin: “Primere dobrih praks sodelovanja s podeželjem je potrebno zadržati. Vendar s to razliko, da je ob obisku krajevne skupnosti potrebno obiskati in si ogledati objekte, ki so predmet razvoja krajevnih skupnosti in ne samo kofetkati. Ob obisku terena je vedno potrebno salonske čevlje zamenjati za gojzarje ali škornje.
Druga zgodba, ki bi jo naredil kot župan je, da bi vsaj na eno od rednih sej povabil predstavnike krajevnih skupnosti. Ti bi na seji sodelovali pri oblikovanju razvojnih programov za razvoj za naslednje proračunsko leto. Ključno je, da so predstavniki krajevnih skupnosti slišani in uslišani.”

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki