fbpx
E-UTRIP
Damjan Ignjatovič.
Izpostavljeno

Damjan Ignjatovič iz Kočevja bo kolesaril 24 ur

Damjan Ignjatovič iz Kočevja je danes ob 11. uri začel poseben izziv. V 24 urah želi prekolesariti 500 kilometrov dolgo pot, ki jo bo predvidoma zaključil na Makarski rivieri. Izkušeni kolesar ima namen prekolesariti vsaj 200 kilometrov brez premora, nato pa po krajšem počitku nadaljevati pot proti Dalmaciji. Upanje polaga tudi v ugodno vreme, telo je pripravljeno, še bolj pa glava …

Tri, štiri, zdaj … in gremo! Tako je Damjan s svojo specialko odrinil izpred prostorov našega uredništva.

Vsaj trikrat na teden sede na kolo in si z nizanjem kilometrov spočije glavo. »Enostavno odmisliš vse. Po vsakem prevoženem kilometru so težave manjše,« opisuje svoje občutke.

Med potjo res odmisliš vse, a pot, kot je današnja, je zahtevala veliko načrtovanja. Ne gre zgolj za to, da se usedeš na kolo in greš. Pot je treba razdeliti na etape. Načrtovati, kje boš porabil največ moči, kje bi lahko šel najhitreje, kaj boš med potjo jedel in kaj boš storil v primeru okvare kolesa. Okvara kolesa je poleg morebitnih krčev edina Damjanova skrb, na kar pa nima vpliva.

Po približno sedmih urah se bo za njim z avtomobilom odpravila njegova partnerka Tadeja, ki ga bo lahko spremljala tudi prek aplikacije.

Pot bo najbolj zahtevna do Crikvenice, saj bo moral voziti v klanec. To priljubljeno lokacijo ljubiteljev morja bo dosegel po približno dveh urah in pol. Med potjo bo premagal okoli 5000 višinskih metrov in porabil toliko kalorij, kot jih povprečen človek zaužije v desetih dneh običajnega prehranjevanja.

V soboto po 11. uri si bo Damjan že lahko privoščil zaslužen počitek ob obali, ki ga bo podaljšal vse do ponedeljka. Za možnost dopusta in finančno pomoč se zahvaljuje podjetju Rotis, kjer je zaposlen.

V povezavi s kolesarjenjem nam je zaupal tudi simpatično anekdoto: »Kot otrok mi je kolo predstavljalo sredstvo za odkrivanje sveta,« še danes se nasmeje ob misli, kako mu je ta svet predstavljal Colnarski klanec. Kot desetletnik je poslušal pripovedi motoristov, ki so se odpravljali proti tej lokaciji, in njemu se je zdela zelo zanimiva. »Mami sem vzel mestno kolo in se odpravil proti klancu. Bil sem navdušen,« se spominja. Ljubezen do kolesarjenja je nato zamenjala ljubezen do drugih športov, a strast se je v zadnjih letih vrnila.

Kolesarstvo ga navdušuje že od nekdaj .

Tokrat bo avantura še bolj zanimiva od poti na Colnarski klanec, in že se veselimo poročanja.

Damjan, srečno!

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki