fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje

30 dreves za 30 let CŠOD

Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) ki deluje na 25 domovih in dnevnih centrih (DC) po Sloveniji v tem letu obeležuje okroglo 30 obletnico prisotnosti v slovenskem šolskem prostoru. Jubilejno leto 2022 bo CŠOD obeležil s 30 zanimivimi aktivnostmi. Ena od teh je tudi zasaditev 30 sadik rumenega drena na domovih CŠOD in DC.

V Kočevju deluje enota CŠOD Jurček od leta 2000 na lokaciji nekdanjega dijaškega doma. Program doma Jurčka je v največji meri povezan z naravo Kočevske, torej z gozdovi, s krasom, s ponikalnico Rinžo in Rudniškim jezerom … seveda v skladu s šolskimi učnimi načrti za posamezen razred. Otroci pretežno osnovnih šol v Jurčku nadgradijo učno snov z izkušenjskim in doživljajskim učenjem v naravi. Odzivi šol iz cele Slovenije so pozitivni, učitelji in otroci so nemalokrat presenečeni in navdušeni nad pestrostjo, raznolikostjo in ponudbo Kočevske, ki jim je bila do tedaj nepoznana. Tako lepote naše pokrajine uspešno predstavljamo širšemu krogu otrok in odraslih po Sloveniji.

V okviru 30 letnice delovanja CŠOD smo v petek, 22. 4. 2022 tudi na enoti Jurček zasadili sadiko rumenega drena, ki jo je donirala družba Slovenski državni gozdovi. Zasaditvi so prisostvovali gostujoči otroci iz OŠ Beltinci in njihovi učitelji, ki so z zanimanjem prisluhnili učitelju biologu CŠOD Juretu Maroltu. Povedal je kar nekaj zanimivosti in podatkov o rumenem drenu, med drugim tudi to, da je bil nekoč rumeni dren simbol slovenstva in Slovenije. Otroci iz Beltincev so ob zaključku zapeli pesem, kuharice iz Jurčka pa so poskrbele za sladke dobrote.

Datum 22. april, ki je svetovni dan Zemlje, je bil za zasaditev dreves izbran zato, da spomnimo in opomnimo tudi na pomembnost varovanja in ohranjanja našega planeta in narave.

Rumenemu drenu na zelenici doma Jurček želimo uspešno in dolgo rast, da bo zrasel v mogočen grm ali drevo!

CŠOD enota Jurček

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki