fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina

Župan, dr. Prebilič, v akciji za pravico Kočevja!

V luči aktualnih dogodkov v zvezi s koronavirusom in predvsem sprejetjem ostrejših ukrepov, ki so v veljavo stopili danes, smo včeraj tudi mi apelirali na župana Kočevja, dr. Vladimirja Prebiliča, da se postavi za nas, Kočevarje, za naše pravice, in da nam omogoči kar se da normalno, svobodno življenje. Naše prošnje in tudi prošnje drugih so očitno zalegle, saj je župan nemudoma podal predloge k spremembam na naslov Skupnosti občin Slovenije.

Župan, dr. Vladimir Prebilič, sporoča …

“Spoštovane občanke, cenjeni občani,

Vlada RS je na svoji zadnji seji sprejela nove ukrepe, ki veljajo bodisi za celo državo ali posamezne ogrožene regije, med katere spada tudi JV Slovenija in s tem naša občina. Še vedo drži, da smo bili pri omejevanju širjenja okužb doslej na Kočevskem zelo uspešni, za to gre zahvala vsem v naši lokalni skupnosti, predvsem vam, cenjene občanke in občani. A žal za to nismo nagrajeni, saj smo v okviru statističnih regij uvrščeni v družbo bistveno bolj problematičnih občin. S tem se nikakor ne morem strinjati, saj smo največja slovenska občina, ki pa ima manj kot 0,05 % okuženega prebivalstva. Zato sem že podal predlog na Skupnost občin Slovenije, da se nemudoma pristopi k spremembi odloka v smislu, da se županom v občinah kot je naša, dopusti določeno mero samostojnosti pri določanju ukrepov, saj je nesmiselno opravljati funkcijo in ne imeti moči odločati. Zlasti se mi zdi pomembno, da bi morale biti občine nagrajene za minulo delo, ki ga v našem primeru ni bilo malo. Odgovor bi naj prejeli v torek. Upam, da bo pozitiven.

Navkljub zapisanemu pa vas resnično naprošam za dosledno izvajanje veljavnih ukrepov, četudi nam niso najbolj všeč. Borimo se naprej, in če pri razumevanju ukrepov in pravil prihaja do nejasnosti, vas želim predvsem pomiriti, da je bistveno, da izvajamo ključne ukrepe, ki jih že vsi dobro poznamo, pri tem pa seveda uporabimo veliko mero zdrave pameti in občutka za soljudi.

V petek, jutri, bo tako v veljavo pri nas stopilo obvezno nošenje mask tudi na prostem, razen za otroke do 6. leta starosti. Okrog tega se poraja veliko vprašanj in pomislekov. Pri izvajanju tega ukrepa imejmo pred očmi predvsem to, da masko res nosimo v vseh situacijah, ko bi lahko prišlo do dejanskega prenosa virusa. Govorimo torej o vseh javnih in zasebnih prostorih, kjer so tudi osebe, ki niso iz istega gospodinjstva. Če ste torej sami ali z družino na sprehodu v gozdu, v naši občini menimo, da je povsem sprejemljivo, če maske ne nosite. Na to bomo opozorili tudi pristojne službe za nadzor. Podobno velja za individualne športe (ali družinske), kjer se izogibajmo srečanju z drugimi. Uporabite pa masko vsakič, ko na prostem srečate druge osebe.

Z vladnim odlokom se pri nas zapirajo tudi lokali in restavracije ter ukinjajo razni dogodki. Konkretno torej govorimo na primer o kinu, gledališču, koncertih … Muzej in knjižnica ostajata odprta. Tudi vrtec in šole do 5. razreda ostajajo odprte, kot je bilo obrazloženo s strani vlade in pristojnega ministrstva. V Kočevju se začasno zapirajo tudi rekreativne dejavnosti, torej razne vodene vadbe, fitnesi, rekreacije. Treningi športnikov, ki so registrirani pri nacionalnih zvezah pa ostajajo, seveda ob strogem upoštevanju navodil NIJZ.
Glede prehajanja meja regije so pravila podobna kot v času epidemije, na delo in po nujnih opravkih se boste lahko odpravili kamorkoli znotraj države. Gibanje je za razliko od pomladnega režima neomejeno do občinske meje Velike Lašče ter občine Bloke. Glede sprememb sledite informacijam Vlade RS, še vedno pa je na voljo tudi covid številka policije: 01 514 70 01.

Skupaj s Civilno zaščito dodatnih ukrepov zaenkrat ne bomo sprejemali, smo pa dolžni upoštevati tiste, ki so predpisani s strani države za našo regijo. Zato bodimo še naprej zgled in bodimo solidarni, prepričani smo, da bomo s skupnimi močmi ob izboljšanju epidemiološke slike lahko kmalu ponovno bolj sproščeno zadihali. O vseh nadaljnjih aktivnostih vas bomo kar se da ažurno obveščali.

S spoštovanjem, dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje. “

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki