fbpx
E-UTRIP
FOTO: Občina Ribnica.
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

ZD Ribnica: Ambulanta za neopredeljene bo delovala 16 ur na teden

Za več kot 130.000 pacientov, ki so ostali brez izbranega osebnega zdravnika, se je z novim letom določilo skupno 94 posebnih ambulant, ki bodo delovale v zdravstvenih domovih – po ena tudi v ZD Kočevje in v ZD Ribnica.

132.000 neopredeljenih, zmešnjave na čakalnih seznamih, komunikacijsko težko dostopne ambulante in iskanje zdravniške pomoči neposredno na (preobremenjenih) urgencah naj bi se – vsaj tako menijo na Ministrstvu za zdravje – z letom 2023 zmanjšalo, saj naj bi bil to način reševanja pomanjkanja družinskih zdravnikov in razbremenitve kadra, s katerim se spopada celotna Slovenija.

Direktor ZD Ribnica ocenjuje, da je brez zdravnika okoli 1.500 oseb

Po besedah Andreja Lampeta, direktorja ZD Ribnica, naj bi bilo v Ribnici po odhodu zdravnika izpred dobrega meseca brez izbranega osebnega zdravnika okoli 1.500 oseb. In ravno zaradi odhoda zdravnika z dne 2. 12. 2022, so takoj, že s 5. 12. organizirali ambulanto za paciente, ki so ostali brez zdravnika. “Organizacijo smo sedaj prilagodili obsegu ambulante za neopredeljene ob enaki organizaciji zdravnikov in osebja v ambulanti. Na ta način smo poskrbeli, da na našem območju tudi pacienti, ki so kratkoročno ali dolgoročno ostali brez IOZ niso ostali brez zdravstvene oskrbe,” razloži Lampe in doda, da je tak način dela mogoč samo zaradi požrtvovalnosti zaposlenih zdravnikov in drugega medicinskega osebja, ki postavijo v ospredje korist pacienta.

Koliko ur bo ambulanta delovala, kdaj točno, kateri zdravnik bo v njej deloval oziroma, ali bo zdravnikov več?

Podatki o delovanju ambulante za neopredeljene in morebitne spremembe ali prilagoditve bodo objavljeni na spletni strani zdravstvenega doma. Ambulanta naj bi po besedah direktorja delovala predvidoma 16 ur na teden, kolikor je obseg, ki ga dovoli Ministrstvo za zdravje.

Andrej Lampe odločitve o tovrstni potezi Ministrstva za zdravje ni želel komentirati.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki