fbpx
E-UTRIP
Varnostne kamere.
Aktualno Kronika

Vlomi: Razmislite o alarmih, sefih in časovnih stikalih

Policija vsakoletno dopustnike opozarja na to, da njihov dom lahko v času odsotnosti postane tarča nepridipravov. A kljub opozarjanju in kljub temu, da se ljudje tega zavedamo, se vlomom in tatvinam ne moremo v celoti izogniti ali jih preprečiti. Pa vendar velja spomniti na nekaj priporočil pristojnih s policije.

Večina ljudi, v dobi družbenih omrežji, rada pokaže, da se ima lepo. Če smo včasih z morja pošiljali razglednice, danes na razna omrežja samo objavimo fotografijo. Nekateri celo objavijo časovno okno, koliko dni bodo odsotni in s tem »odprejo vrata« nepridipravom. Policija vsakoletno opozarja, da z objavami raje počakajmo do konca dopusta ali pa vsaj zadržimo zase, koliko časa bomo zdoma. Pa čeprav se je pohvaliti tako zelo mamljivo.

Policija vsakoletno opozarja, da z objavami raje počakajmo do konca dopusta ali pa vsaj zadržimo zase, koliko časa bomo zdoma. FOTO: Unsplash.

Premamljeni postanejo tudi vlomilci, mi pa smo jim z objavami močno olajšali delo glede priprave in izvedbe kaznivega dejanja.

Informacije policije razkrivajo, da so vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarme in kamere, manj verjetni. Čeprav se zdi samoumevno, se kdaj pa kdaj zgodi tudi to, da lastniki pozabijo zakleniti vrata ali zapreti okno. Ključe se še prevečkrat pušča na tako imenovanih standardnih mestih. Pod predpražniki, za rožnimi koriti in podobnimi neizvirnimi skrivališči.

Policija vsem, ki imate doma vrednejše predmete svetuje uporabo sefa. O odsotnosti obvestite osebe, ki jim zaupate. Ti naj vam redno praznijo nabiralnike, dvigujejo in spuščajo rolete. Dobro je, da se poustvari občutek, da nekdo v stanovanju biva, razmislite o vgradnji časovnega stikala za samodejno prižiganje luči, radia ali televizije.

Vsi radi pokažemo, da uživamo. S tem pa tudi odpremo vrata nepridipravom. FOTO: Unsplash.

Preden se odpravite od doma, na varno mesto, daleč od radovednih oči, skrite mamljive predmete. Orodje, odmaknite avtomobile, kolesa, igrače – tatu namreč dela tudi zgolj prilika.

Zapišite si tudi serijske številke premetov – če do nevšečnosti slučajno pride, vam bodo namreč prišle prav. Dobro je, da poznate tudi vsebino svoje zavarovalne police, kaj vam krije v primeru vloma v dom.

Če ob prihodu domov naletite na sledi vloma, ne vstopajte, ne hodite po stanovanju in ne začenjajte s čiščenjem. Policiji bo namreč pri odkrivanju storilca prav prišla vsaka sled.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki