fbpx
E-UTRIP
Jože Golobič in Vladimir Prebilič.
Aktualno Gospodarstvo Občina

Vladimir Prebilič: bo stopil na državni politični parket?

Kočevski župan Vladimir Prebilič je na del slovenskih županov naslovil pobudo za ustanovitev Kluba neodvisnih županj in županov, katerega ustanovni zbor načrtujejo v ponedeljek v Šentjurju. Cilj je povečati vpliv županov na oblikovanje politik, ki zadevajo občine, za zdaj pa ni predvideno poseganje v politično dogajanje v državi, pravi Prebilič. No, po poročanju nekaterih medijev naj bi bil župan naklonjen nastopu na predsedniških volitvah.

Po besedah Prebiliča so v iniciativnem odboru k ponedeljkovi ustanovitvi kluba povabili vse županje in župane, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali kot neodvisni kandidati in brez neposredne podpore političnih strank. Gre za 136 od 212 slovenskih županov.

Jože Golobič in Vladimir Prebilič.

Neskladen regionalni razvoj

Kot razlog za ustanavljanje kluba navaja, da neodvisni župani in županje do tega trenutka niso bili tesneje povezani na način, ki bi predstavljal pomembno politično moč v državi in ki bi lahko uspešneje vplivala na oblikovanje politik, pomembnih za občine.
Med drugim jih moti, da v Sloveniji še vedno nimamo skladnega regionalnega razvoja, zaradi česar se povečujejo razlike med urbanimi centri in obrobjem. “V zvezi s tem želimo oblikovati poziv, da bi vlada, katera koli že bo, znova ustanovila ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj,” pravi. Želijo si tudi večjo vključenost občin v črpanje evropskih sredstev in vplivati na ureditev primernega statusa županov, ko gre za njihovo plačilo in čas, ko jim preneha mandat. “Ugotavljamo namreč, da so zdaj župani po prenehanju mandata prepuščeni samim sebi, kar zelo nestimulativno vpliva na to, da se ljudje odločajo kandidirati za to funkcijo,” je dejal za STA.

Za zdaj pa, kot pravi, nimajo v načrtu, da bi klub posegal tudi v politično dogajanje v državi ali se morda s svojo listo celo podal na državnozborske volitve. “Si pa želimo oblikovati neko stališče o tem, kaj se danes ponuja na političnem prizorišču. Morda zavzamemo tudi kakšno stališče v zvezi s tem,” dodaja.

Kakšna bo formalna oblika delovanja kluba, za zdaj še ne ve in je stvar razprave do ponedeljkovega ustanovnega zbora. “Se pa nagibamo k temu, da postanemo neko dovolj regularno društvo ali združba, kjer bi se srečevali in bi delo potekalo kontinuirano,” je še dejal kočevski župan.

Po poročanju portala 24ur.com, naj bi bil kočevski župan Vladimir Prebilič s klubom bolj naklonjen nastopu na novembrskih predsedniških volitvah.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki