fbpx
E-UTRIP
FOTO: Unsplash.
Aktualno Gospodarstvo Zanimivosti & Zabava

Veste koliko piva si na leto privošči Slovenec?

Prvi petek v avgustu velja za svetovni dan piva, zaznamujemo ga od leta 2007. Praznujejo ga skoraj povsod po svetu. Posvečen je ljubiteljem in ustvarjalcem piva – pivovarjem, hmeljarjem – ter lastnikom pivnic in drugih lokalov. Ob tej priložnosti so na Statističnem uradu Republike Slovenije zbrali nekaj podatkov, povezanih s to pijačo. V Sloveniji je leta 2020 delovalo 68 pivovarn. Povprečna drobnoprodajna cena litra lagerja v trgovini je bila 1,83 EUR, cena pol litra svetlega piva v lokalu pa 2,89 EUR. Po zadnjih razpoložljivih podatkih si je prebivalec Slovenije doma privoščil 26,4 l piva na leto, naštevajo.

Brez hmelja ne bi bilo te priljubljene pijače. V Sloveniji smo pridelali 2.186 ton hmelja. Izvozili smo ga 2.253 ton, največ 56 % v Nemčijo, uvozili pa 451 ton , 64 %, tudi v Nemčijo, kažejo podatki SURSA.

ALI STE VEDELI? Prebivalec Slovenije si doma privošči 26,4 l piva na leto.

FOTO: Unsplash.

Vrednost uvoza je v letu 2021 znašala 26,7 mio. EUR, največji delež je imel uvoz iz Avstrije. (38 %) Izvozili smo ga dvakrat toliko, za 55,9 mio. EUR.; največ, 25 % na Hrvaško.

V Sloveniji sta dve ulici, ki jih lahko povežemo s pivom: Pivovarniška ulica v Ljubljani in v Laškem. Skupno predstavljata dom 34 prebivalcem.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki