fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

V Velikih Laščah bo dišalo po božičnem kruhu

Končno nekoliko bolj optimistične napovedi in novice. Nekaj prazničnega dogajanja navljub situaciji s koronavirusom očitno vendarle bo. Veselje, smeh in dobra volja bo odmevala v velikolaških krajih, saj da bo tudi letos med 3. decembrom in 3. januarjem tu potekal Festival božičnega kruha. “V okviru Festivala se bo izvedla vrsta spletnih dogodkov in delavnic, v kolikor pa bo možno, se bodo obiskovalci lahko poveselili tudi na adventno-božični tržnici, se udeležili kulinaričnih sprehodov, si ogledali razstavo jaslic na Gradežu ali pa se udeležili drugih zanimivih aktivnosti,” z veseljem sporočajo iz Občine Velike Lašče. Rdeča nit, ki bo vse dogodke povezovala, bo božični kruh, ki že od nekdaj velja za del tradicije božičnih praznikov in predstavlja pomembno kulturno dediščino v velikolaškem in širšem prostoru. “Božični kruh ne predstavlja le kruha kot takega, ampak simbolizira tudi čas, ki ga namenimo svojim bližnjim, svojim sosedom, svojim skupnostim,” pravijo.

Doživetje Festivala božičnega kruha tudi preko spleta

Letos bo večina dogodkov v okviru Festivala potekala virtualno, preko spleta, vsi bodo brezplačni. Ravno splet pa bo omogočil, da se bodo dogodkov lahko udeležili ljudje iz vseh koncev Slovenije.
“Izšel bo film o kašnati potici – to je potica iz prosa in vrsta božičnega kruha, ki predstavlja etnološko dediščino širšega območja. Na virtualni Trubarjevi domačiji, si bo moč ogledati prispevke o pomembnih praznovanjih in se pridružiti sprehodu po Temkovi žagi z Andrejem Perhajem, s čimer se pridružujemo pobudi Naprej v preteklost, ki poteka v okviru Skupnosti muzejev Slovenije. Vsi, ki bi radi dobili novo kulinarično znanje, se bodo lahko pridružili eni od online kulinaričnih delavnic, na katerih bo predstavljena izdelava ajdovih in krompirjevih žgancev, kruha in pice iz droži, orehove potice z rozinami, božično-novoletnih napitkov ter seveda poprtnika – božičnega kruha, ki je na velikolaškem največja posebnost,” razgaljajo načrte pristojni iz Občine.

Spoznavanje Velikih Lašč z okolico za male in velike

Poskrbljeno bo tudiza zabavo najmlajših in družin. “Otroci se bodo s svojimi starši lahko s pomočjo aplikacije odpravili na ptičkov lov za zakladom in spoznavali lepe razglede, vodna kraljestva in drevesa. Že tradicionalno bodo v skritih kotičkih vasi Gradež na razstavi jaslice, ki jih že vrsto let postavlja Društvo za ohranjanje dediščine Gradež,” z veseljem sporočajo ter dodajajo, da se bodo obiskovalci v primeru, da bodo razmere dopuščale, lahko odpravili tudi na kulinarične sprehode, na katerem bodo spoznavali velikolaškega literata Jožeta Javorška, se podali na pot Po Goldovih sledeh in spoznavali svet med Malimi in Velikimi Laščami, ali pa se v družbi Planinskega društva Velike Lašče podali na tradicionalni božični pohod z lučkami.

Praznični trg v Velikih Laščah

Praznične luči bodo v Velikih Laščah zasijale 5. decembra. V kolikor bodo razmere dopuščale, pa bodo tudi letos ljudi povabili na adventno-božično tržnico, kjer se bodo predstavili lokalni ustvarjalci in gostinci. Ne bo manjkalo niti glasbe. “Obiskovalci bodo lahko prisluhnili zanimivim glasbenim gostom, Petru Lovšinu, Nini Virant, Stojanu Bavdku in Ansamblu Kvinta ter si ogledali zanimivo razstavo o poprtnikih, ki jo pripravlja Zavod Parnas. Glasbena hiša Čonce nam obljublja tudi zanimiv glasbeno-pripovedovalski večer: »Zgodbe, ki dišijo«,” še povedo.

“Točen program festivala je na voljo na FB Občine Velike Lašče in na spletni strani: https://turizem.velike-lasce.si kjer so dostopne vse informacije o točnih terminih, prijavah na dogodke in tudi o morebitnih odpovedih. Organizatorji vabimo, da tudi vi sodelujete na Festivalu božičnega kruha in leto 2020 zaključite s pozitivnimi vrednotami, ki jih v sebi nosi božični kruh – družina, medsebojna povezanost, ljubezen in mir,” pozivajo iz Občine.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki