fbpx
E-UTRIP
Nesreča.
Izpostavljeno Kronika

V manj kot tednu skoraj 500 prometnih nesreč

Letošnje poletje nas je žal presenetilo s številnimi naravnimi nesrečami, na katere nismo mogli vplivati. Na varnost v prometu pa lahko. Bodimo odgovorni vozniki in poskrbimo, da naše ceste to poletje ne bodo pisale dodatnih tragičnih zgodb.

Kljub nenehnim opozorilom, naj se udeleženci v cestnem prometu obnašajo strpno in odgovorno ter naj spoštujejo cestnoprometne predpise, so policisti v zadnjih šestih dneh obravnavali 486 prometnih nesreč, v katerih so umrle tri osebe. V dvajsetih prometnih nesrečah so se udeleženci cestnega prometa hudo telesno poškodovali, v 102 primerih pa lahko telesno poškodovali. V prometnih nesrečah, v katerih so nastale hude telesne poškodbe, je bilo udeleženih šest kolesarjev, trije vozniki e-skirojev, osem voznikov motornih koles, trije vozniki osebnih avtomobilov in dva mopedista. V dvanajstih primerih je hitrost vplivala na nastanek prometne nesreče, v ostalih prometnih nesrečah pa so udeleženci v cestnem prometu nepravilno prehitevali, vozili po napačni strani vozišča in nepravilno zavijali. Poleg tega je bilo sedem udeležencev v teh prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pod vplivom alkohola. Kar v štirinajstih primerih pa so bili predvsem kolesarji, vozniki e-skirojev, motoristi in vozniki mopedov sami udeleženi v prometni nesreči. To pomeni, da so bodisi s svojo neprevidnostjo bodisi prekrškom povzročili prometno nesrečo, v kateri ni bil udeležen nihče drug, sami pa so se hudo hudo telesno poškodovali.

Policisti bomo še pogosteje nadzirali promet

Ob teh ugotovitvah policija že izvaja številne aktivnosti in ukrepe. Tudi ta konec tedna bodo policisti nadzirali psihofizično stanje voznikov, hitrost vožnje in preverjali druge morebitne prekrške.
Poleg tega bodo policisti do konca meseca izvajali časovno krajše in intenzivnejše poostrene nadzore, usmerjene v zaznano problematiko (npr. uporaba varnostnega pasu, upoštevanje pravil o prednosti, prehitevanja ipd.). Specializirana enota za nadzor prometa bo okrepila nadzor nad tovornimi vozili, prevozi nevarnega blaga, šolami vožnje, avtobusi in vozili za javni prevoz potnikov itd. V nadzorstvene aktivnosti pa bodo vključili vsa razpoložljiva tehnična sredstva in oblike dela, kot so denimo helikopterski nadzor in civilne patrulje.

Med vožnjo se skoncentrirajmo na promet, vse ostalo je takrat nepomembno

Varno do cilja nas lahko pripelje zgolj defenzivna vožnja. Med vožnjo moramo biti zbrani, trezni in pozorni na dogajanje na in ob cesti, da lahko predvidimo ravnanja drugih prometnih udeležencev, njihove morebitne napake, ter se nanje pravočasno odzovemo. Zavedati se moramo, da na cesti nismo sami in da od našega ravnanja ni odvisna le naša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu.

Naj hiter tempo življenja ne narekuje tudi hitrosti vožnje. Promet ni kraj za lovljenje zamujenih minut. Vozilo ni pisarna, v kateri bi sklepali posle. In cesta ni poligon za izražanje nervoze po napornem dnevu. Med vožnjo se posvetimo zgolj vožnji, predvsem pa strpno in počasi, da se ne bi prekmalu ustavili.

Za varnost v prometu lahko največ storimo sami

Da se v prihodnje ne bi ponovile prometne nesreče, kot smo jim bili priča zadnje dni, policisti vse udeležence v prometu ponovno pozivamo, naj spoštujejo prometne predpise, še posebej omejitve hitrosti. Prav hitrost je namreč lahko najbolj usoden dejavnik.

Glede na pretekla vremenska dogajanja moramo upoštevati tudi možnost poslabšanja pogojev za vožnjo zaradi vremenskih razmer, zato svetujemo tudi spremljanje vremenskih napovedi, še posebej, če se podajamo na daljšo pot oz. v bolj oddaljene kraje. V primeru napovedanega neurja se pravočasno umaknite na varno.

VIR: Policija.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki