fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Društva Foto & video Kočevje Kultura Novice Politika

V Makošah je Slovenec izdal Slovenca

V zgodnjih jutranjih urah so 25. marca leta 1944, nemške enote in domobranci pri Makošah zahrbtno, po tem, ko so bile s strani domobrancev izdane, napadle speči tretji bataljon devete kočevske brigade. Partizanske enote so imele nalogo, da v Ribnici razbijejo močno sovražnikovo postojanko. V tem kraju pod ribniško Malo goro je padlo 17 borcev, 16 jih je bilo ranjenih, 63 pa jih je sovražnik ujel. Na tragičen dogodek izpred 75-ih let, ko je sodržavljan stopil na stran agresorja in mu pomagal, da bi zatrl lastni narod, so se pred spomenikom padlih spomnili člani in simpatizerji borčevskih organizacij Ribnice in Kočevja ter predvsem tisti, ki ohranjajo tradicije in vrednote NOB-a.

»Smo dediči narodov, ki smo z osvobodilnim bojem izbojevali svojo svobodo in svojo državo, se otresli jarma zatiranja nacizma in fašizma. Na to ne smemo nikoli pozabiti,« je s ponosom poudaril slavnostni govornik, poslanec državnega zbora, Matjaž Nemec. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik Krajevne borčevske organizacije Stara Cerkev, Dušan Vidmar in Jože Obrstar, predsednik občinske organizacije ZZBNOV. V kulturnem programu so nastopile recitatorke in pevska skupina Mavrica.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki