fbpx
E-UTRIP
Jože Golobič in Vladimir Prebilič.
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

V Kočevju kmalu prvi dializni center izven UKC Ljubljana

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič in generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič sta danes v Kočevju podpisala pogodbo za uporabo občinskih prostorov z namenom vzpostavitve dializnega centra, ki se bo nahajal v stavbi nekdanjih blagovnih rezerv na Roški cesti 20. Center predstavlja težko pričakovano razbremenitev pacientov iz Kočevja, Ribnice, Kostela, Osilnice, Sodražice in Loškega Potoka.

28 pacientov se dnevno vozi v Ljubljano

»Ta pridobitev največ pomeni 28-im pacientom, ki dnevno ali vsak drugi dan odhajajo v Ljubljano. Za njih to pomeni 10 ur ali več na cesti,« je uvodoma povedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Po njegovih besedah bo občina zagotovila materialne vire, UKC Ljubljana pa bo zagotovil ustrezne aparature, s katerimi se bo dializa v prvem dislociranem dializnem centru izvaja.

Gre za lep primer regionalizacije države, meni Prebilič in »vračanje storitev na mesto, kjer so najbolj potrebne.« Župana veseli, da bo dializni center del javne mreže in ne stvar zasebnega ponudnika.

Objekt nekdanjih blagovnih rezerv, v katerem bo vzpostavljen dializni center, bodo obnovili. Po prvih ocenah bo za obnovo potrebno vložiti 3,5 milijona evrov.

Nekdanja stavba blagovnih rezerv bo kmalu postala dom drugim dejavnostim.

Pri rekonstrukciji objekta bo nasproti, z okrog 700 tisoč evri, prišlo Ministrstvo za infrastrukturo. Župan računa na nekaj sredstev tudi s strani ministrstva za zdravje, ki bo razpisalo sredstva za primarno zdravstvo. »Želeli bi si, da bi Ministrstvo za zdravje prispevalo še dodaten milijon in pol. Če ta način ne bo možen, imamo vir zagotovljen v proračunu v obliki kreditov,« še doda.

Občina načrtuje, da bi z deli lahko začeli že v mesecu marcu. »Prvi koristnik dializnega centra naj bi bil na obisku že meseca julija leta 2022,« je optimističen Prebilič.

Dializni center bo razbremenil tudi zaposlene na UKC Ljubljana

Dializni center izven Ljubljane, predstavlja alternativo zaposlenim v UKC, ki se dnevno vozijo v Ljubljano. Po besedah Jožeta Golobiča bodo zaposlenim iz tega območja, nekajkrat tedensko, omogočili delo bližje domu.

Nekaj opreme, ki je namenjena za nov dializni center na UKC-ju že imajo, »nekaj jo bomo še dokupili. UKC je vešč tovrstnih projektov in nimamo nobenih skrbi, da zadeva ne bi uspela,« je pred mikrofoni novinarjev zaključil Golobič.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki