fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Usodni dimnik v Miklovi hiši

Ivan Šega je v slovenskem in domačem okolju zapisan kot muzealec in čebelar, gospodar in vsestranski kulturnik. In tudi kot pisatelj, ki zadnjih dvajset let neutrudno ustvarja. Njegovo pero še naprej odstira manj znana ozadja ljudi in njihovih usod iz lokalnega okolja. Te pa se prepletajo z aktualnimi dogodki. V ta kontekst je postavljen tudi Usodni dimnik. Gre za njegovo štirinajsto domoznansko knjigo, ki jo je predstavil pred številčnim občinstvom v Knjižnici Miklova hiša.

Čtivo je postavljeno v Ribniško dolino, v ne tako daljni čas. Ko se je ekologija in vse, kar je z njo povezano, izgovarjalo z veliko začetnico. Ravno ta tema je navdušila komisijo iz Kulturnega centra Maribor, ki je objavila razpis za sodobno zgodbo. Ivanovo pripoved je prepoznala kot originalno.

“Vsi zagotovo poznate velik dimnik, ki je svoj čas stal na Opekarski cesti. Pa tudi onega, ki so ga pred leti porušili na dvorišču podjetja Inles. A ne govorim o njih. Pred očmi sem imel onega, veliko višjega, tistega v Izoli,” je Ivan listal strani svoje nove knjige, pred občinstvom, ki je prišlo tudi iz bolj oddaljenih krajev.

Junakinja, ki jo spremlja usoda dimnika, je pogumna ženska. Ženska, ki na vseh področjih postaja vse bolj enakopravna z moškim.

Podjetje Pici-Pici

 “V roke je vzela vajeti novega komunalnega podjetja Pici-Pici. Z željo, da bi bil dimnik uporabljen za novo sežigalnico, zgrajeno s sredstvi iz evropskih strukturnih fondov. Odločni odkloni temu projektu po vsej državi so ji dali misliti, da bi se lahko zgodba pri nas zasukala v drugo smer. Zakaj pa ne, ko imajo sredi Dunaja eno največjih sežigalnic v Evropi, kamor tudi mi odvažamo smeti. Pa tam temu ne nasprotujejo,”  je Ivan zbrane na svojstven način še bolj pritegnil k obračanju listov novega čtiva.     

In nadaljeval, da se iz vsebine napisanega zrcali tudi skorumpiranost oblasti, ki je vse večji problem. Ne samo v avtoritarnih, ampak tudi v demokratičnih režimih. Slovenija ni izjema. Kazalci na korupcijo pa so nekoliko spregledani, tudi pri Ivanovi junakinji, ki je naposled le pridobila dokumentacijo za postavitev sežigalnice.

Mož, ki jo je pogubil

Ta prizadevanja pa so jo stala življenja. Knjiga se namreč dotika tudi sodobnih bolezni, ki pretresajo prebivalstvo. “Da bi uresničila sanje, se je morala za uslugo »prepustiti« nekdanjemu možu, ki jo je okužil z virusom HIV. Kmalu je umrla,” se Ivan ni mogel izogniti žalostni usodi glavne junakinje.

Iz Usodnega dimnika se že vali povsem čist dim, ki počasi že piše nove strani, knjige z naslovom Vohunka. Na zalogi je napisana tudi že nova vsebina, ki pa še nima naslova. Bo pa, tako kot vse dosedanje, bralce znova pritegnila.

 (mgć)    

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki