fbpx
E-UTRIP
Foto: Vrtec Kočevje.
Aktualno Kočevje Novice Starševstvo

Starši in otroci Vrtca Kočevje-mi smo tukaj Z VAMI IN ZA VAS!

Vrata vrtca Kočevje so iz znanih razlogov že tretji teden zaprta. Vzgojitelji in ostali zaposleni, ki skrbimo za vaše otroke, smo doma, v samoizolaciji, karanteni ali kakor koli naj to imenujemo. Kljub temu, da smo »na čakanju« pa želimo ostati v stiku z vami starši in seveda našimi-vašimi otroki.

Spoštovani starši! Mi nismo učitelji, da »bi učili na daljavo« in nimamo spletne učilnice saj naše delo poteka popolnoma drugače kot v šoli. Res je, da imamo načrt dela, tudi mi imamo »učne priprave« imamo področja dejavnosti, od matematike, jezika, gibanja, narave, družbe, do umetnosti, ki jih izvajamo preko različnih aktivnosti, usmerjenih dejavnostih in med drugim in predvsem v obliki igre. Učenje skozi igro ob vzpodbudnem učnem okolju je naše osnovno vodilo.

Zato smo se v Vrtcu Kočevje samo-organizirali in v največji možni meri vzpostavili kontakte, z vami starši, na načine, ki so nam na razpolago. Vi, pa kolikor je to v vaši moči prenesite k vašim otrokom.

Zavedamo se, da so družine v tem času obremenjene bolj kot kadarkoli. Veliko staršev dela doma, ob tem pa je potrebno poskrbeti za celotno gospodinjstvo, pomagati šolarjem v spletnih učilnicah, vaditi in posneti igranje kitare, komunicirati s službo, ne hoditi na izlete, biti doma in ob enem biti aktiven še z najmlajšimi družinskimi člani- našimi vrtičkarji. Da bi vam to delo olajšali, naredili bolj zanimivo, vam dali kakšno idejo, v Vrtcu Kočevje ponujamo naše aktivnosti.

Na spletni strani Vrtca Kočevje v rubriki »novičke« smo vam zaposleni iz uprave pripravili nekaj idej od malega kuharskega mojstra, ideja o tem kako izdelati knjigo spominov, zanimiv logopedski kotiček, ki vam ponuja različne vaje, objavljeni so različni natečaji za predšolske otroke, v katerih lahko sodelujete in še in še.

V enoti Kekec kontaktirajo s starši preko e-maila ali sms-sporočil in preko aplikacije e-followerov. V Kekcu bodo na spletni strani objavljali, zakaj je lutka za otroka dobra, priljubljena in podobno. Vsaka skupina bo naredila lutko, dobili boste navodila za izdelavo lutke in objavili fotografijo. Otroke bodo povabili k ustvarjanju doma in k pošiljanju povratnih informacij v obliki fotografij, ki jih bodo vzgojitelji potem objavili na spletni strani pod zavihek enote Kekec.

V Brlogcu so vzgojitelji povezani v chat skupini v messengerju. Tako si dnevno izmenjujejo informacije. S starši in otroki so stopili v stik preko e-followerja in spletne strani, jih povabili k obisku spletne strani enote Brlogec, kjer jim bodo s predlogi poskušali popestriti kakšen dan. V Brlogcu so že objavili, kako doma izdelati plastelin, pripravljajo videoposnetek – pravljico. Vsak vzgojitelj pa bo s starši kontaktiral preko e-pošte.

Tudi v enoti Biba so vzpostavili stike s starši, tako preko e-pošte kot tudi osebnimi pogovori po telefonu in SMS sporočili. Za začetek  so jih povabili, da starši pošljejo kakšno sliko na temo “kaj počnem doma”, imajo pa že načrt za nadaljnje dejavnosti: prvi teden – izdelovanje iz recikliranega papirja, kako izdelamo različne posodice; na primer velikonočna posodica za pirhe. Staršem preko e-pošte napišejo postopek in prosijo za fotografije izdelkov. Drugi teden bo v ospredju priprava slanega testa z receptom in postopek izdelovanja zajčkov, jajčk, in drugih zadev. Kasneje bodo pekli piškote. Eden izmed vzgojiteljev doma sestavlja iz lego kock različne motive, jih fotografira in jih pošljemo otrokom. Pri najmlajših so se dogovorili, da bodo predstavili dosedanje dogajanje v skupini, in sicer v obliki zgodbe (slike in tekst) ter naredili nekakšno otroško nadaljevanko iz tega.

V enoti Narcisa že sodelujejo s starši tako, da si izmenjujejo ideje, kako preživeti čas z otroci, denimo zanimive recepte za peko z otroci, kako izdelati različne izdelke iz naravnega in odpadnega materiala, likovne izdelke in podobno. Starši so zelo veseli in odzivni, kar kažejo res zanimive fotografije, ki jih posredujejo.

V Ostržku-predšolski je vzgojiteljica napisala pesem o koronavirusu, kdo ve, morda jo bodo uglasbili. Na spletni strani so objavili lastno predstavo Čebelo Adelo, otroke so povabili k izvedbi eksperimenta ter na tak način stopili v kontakt s starši. V Ostržku –jasli so vzgojitelji na spletni strani zapisali: tukaj najdete nekaj idej za igro z vašim malčkom, v starosti 1-3 let. Starše naprošajo, da sami presodijo, katera igra je primerna za njihovega otroka, zahtevnost lahko sami stopnjujejo, pri tem ustvarjanju pa spomnijo na zaščito oblačil in varnost. Vzgojitelji so pri načrtovanju iger pomislili na uporabo materiala, ki ga ima večina že doma. So pa starše tudi opomnili, kako pomembna je časovno načrtovana dnevno rutina. Tudi v enoti Mojca, so pripravili zanimiv recept za domači plastelin ter tudi že vzpostavljajo kontakt s starši.

Skratka, upamo, da smo in vam bomo z našo prisotnostjo, pa čeprav preko elektronike, polepšali kakšen dan in omogočili, da se otroci učijo tudi “na daljavo”.

Predvsem pa želimo vsem »ostanimo doma, ostanimo zdravi«, ker le tako se bomo čimprej spet srečali.

Irena Robič, ravnateljica Vrtca Kočevje 

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki