fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Srbski plesni ritmi dvignili na noge kočevsko dvorano

Kočevska Športna dvorana je bila prizorišče že devetega mednarodnega folklornega festivala »Mednarodna folklorijada«, ki poteka v organizaciji Srbskega kulturno-umetniškega društva Kočevje. Gostiteljem so se na odru lepo napolnjene dvorane pridružile gostujoče folklorne skupine iz Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, dogodek pa so z nastopi popestrila tudi domača plesna in pevska društva, s katerimi kočevsko srbsko društvo redno sodeluje.

Občinstvu so se predstavili Srbsko kulturno-umetniško društvo Vidovdan iz Ljubljane, Kulturno-umetniško društvo Biser iz Velike Kladuše, Etno društvo Srpski sokolovi Kozare, Kulturno-športno društvo Predgrad, Folklorna skupina Sava Kranj, Moški pevski zbor Svoboda Kočevje in Koncavaški spev.

»Na folklorne festivale se vsako leto trudimo povabiti čim več plesnih in pevskih skupin iz vseh držav nekdanje Jugoslavije. Seveda pa si najbolj prizadevamo pridobiti društva iz naše matične Srbije. V društvu smo ponosni na svoje srbske korenine in tradicijo, vendar spoštujemo tudi vse ostale narode. Letošnji festival smo prvič organizirali v decembru, zato so se ga, glede na vremenske razmere, udeležili tisti, ki so pač lahko prišli. Vsako leto povabimo koga novega, večinoma pa gre za naše prijatelje, s katerimi nastopamo. Z veseljem jim vrnemo povabilo in se družimo z njimi,« pove podpredsednica društva Mirjana Delić.

Tradicionalna kulinarika kot del folklore

Kot je že v navadi, pa je bilo poleg odlične glasbe in plesa poskrbljeno tudi za vrhunsko srbsko kulinariko. »Srbski folklorni plesi so precej drugačni od slovenskih. So veliko hitrejši in bolj glasni. Veliko je poskakovanja, večina gibov se izvaja v ritmu 1, 2 , 3. Značilnost srbske folklore pa je tudi tradicionalna kulinarika, ki jo v društvu za naše goste vedno pripravimo sami. Naš predsednik Mile Japundža je znan kot zelo dober kuhar in gostitelj. Pripravili smo pečenega odojka, jagnjetino, kajmak, starani kajmak in srbsko projo, za mlade tudi pico. Naše ženske pa so pridno pekle tudi odlično domače pecivo. Vsa društva, ki jih gostimo, so pri nas vedno dobro pogoščena,« dodaja naša sogovornica.

Srbsko kulturno-umetniško društvo sicer v Kočevju deluje od leta 2010, njihov glavni namen pa je ohranjanje in negovanje srbske kulture ter običajev. Društvo tvori več kot sto članov, aktivno pa poleg starejše in mlajše folklorne sekcije deluje tudi številčna moška pevska skupina. Tako starejši kot tudi mlajši člani društva veliko nastopajo skupaj, kar njihove nastope še posebej bogati. Podmladek društva pa skrbi, da tukajšnji potomci Srbov tudi v naslednjih rodovih ne bodo pozabiti na svoje korenine in tradicijo svojega naroda.

Izidor Volf

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki