fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Gospodarstvo & Politika

Slovenija je pred 32 leti postala suverena država

Ob državnem prazniku, dnevu suverenosti je premier Robert Golob državljane v poslanici pozval k praznovanju tega pomembnega dne in negovanju spomina na vse zaslužne za samostojno državo. Pri tem je poudaril, da se žal načelo suverenosti, ki velja za eno ključnih načel mednarodnega prava, danes kljub zavezam krši.

Slovenija je pred 32 leti postala suverena država in dobila izključno pristojnost za nadzor nad svojim ozemljem, je poudaril Golob. Medtem v naši bližini in v svetu ozemeljsko celovitost držav še vedno kršijo samovoljni, parcialni interesi, ki so v nasprotju z idejo solidarnosti, sodelovanja in povezovanja za dobro človeške skupnosti, je pri tem izpostavil.

“Mnogi, kot na primer Palestinci v Gazi in na Zahodnem bregu, o samostojni državi le sanjajo, mi jo imamo. Ponosno praznujmo ta pomemben dan in negujmo spomin na vse zaslužne za samostojno državo. Še posebej na srčiko osamosvojitve – zgodovinsko enotnost in moč naroda,” je zapisal premier.

V spomin na enega ključnih osamosvojitvenih dogodkov, odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pred 32 leti, danes obeležujemo dan suverenosti. Osrednja prireditev, ki jo organizirata Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo, bo na Ptuju, nagovor bo imel minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Dan suverenosti kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, praznujemo od leta 2015. Kot je bilo zapisano v predlogu za uvedbo praznika, je njegov namen poudariti in utrjevati pomen suverene države. 25. oktober namreč predstavlja dan, ko je Slovenija ne le pravno-formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država, na katero smo ponosni tudi danes, je pisalo.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki