fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Politika

REFERENDUMI: v Kočevju 3 x ZA, v Ribnici 3 x PROTI

Včeraj smo volivci in volivke, polnoletni državljani Republike Slovenije lahko oddali svoj glas ZA oziroma PROTI trem referendumom, in sicer glede Zakona o vladi, Zakona o RTV Slovenija in Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Spremembe zakona o vladi je po trenutnih rezultatih izidih podprlo 56,65 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 43,35 odstotka. Za uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi je glasovalo 62,22 odstotka volivk in volivcev, proti pa glasovalo 37,77 odstotka. Novelo zakona o RTVS je podprlo največ volivcev, in sicer 62,80 odstotka, proti jih je glasovalo 37,20 odstotka.

Referendum je demokratični postopek, v katerem lahko sodelujejo vsi državljani z volilno pravico in podajo svoj glas o referendumskem vprašanju. Je eden izmed temeljev neposredne demokracije.
Na referendumu o spremembi ustave volivci odločajo o potrditvi spremembe ustave, ki jo je sprejel Državni zbor, pred njeno razglasitvijo.
Na zakonodajnem referendumu volivci odločajo o potrditvi zakona, ki ga je sprejel Državni zbor, pred njegovo razglasitvijo. Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.
Na referendumu o mednarodnih povezavah se volivci vnaprej izjavijo o prenosu izvrševanja dela suverenih pravic na mednarodne organizacije ali o vstopu v obrambno zvezo, ki se ureja z mednarodno pogodbo.

V koaliciji so sicer prepričani, da so volivci s podporo zakonom na nedeljskih referendumih izrekli zaupnico vladi in nezaupnico opoziciji. V SDS, pobudnici referenduma, pa so ob rezultatih ocenili, da so bili volivci zavedeni in da se niso celoti zavedali vsebine svojih odločitev.

Kako smo glasovali v naših občinah?

KOČEVJE:
Zakon o vladi: ZA: 65,46 %, PROTI: 34,54 %
Zakon o dolgotrajni oskrbi: ZA: 70,73 %, PROTI: 29,27 %
Zakon o RTV: ZA: 71 %, PROTI: 29 %

RIBNICA-DOBREPOLJE:
Zakon o vladi: ZA: 36,64, PROTI: 63,36 %
Zakon o dolgotrajni oskrbi: ZA: 41,18, PROTI: 58,82 %
Zakon o RTV: ZA: 40,37 %, PROTI: 59,63

3 x proti le v devetih volilnih okrajih

Ribnica je ena izmed redkih slovenskih občin, kjer je večina volivcev glasovala PROTI vsem trem referendumom. Trikrat proti so glasovali še v volilnih okrajih Škofja Loka 2, Mozirje, Ivančna Gorica, Ormož, Ptuj 1, Ptuj 3, Šmarje pri Jelšah, Novo mesto 1.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki