fbpx
E-UTRIP
FOTO: FB ZD Kočevje.
Aktualno Dobro je vedeti Novice Politika Zanimivosti & Zabava

Razširitev PCT pogoja: Kje vse ga potrebujete?

S sobotno prevetritvijo vladnega odloka glede pogoja PCT oziroma z njegovo razširitvijo na številne dejavnosti, se je teorija z današnjim dnem preobrnila tudi v prakso. PCT pogoj tako v grobem velja za vse, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, prav tako pa tudi te osebe oziroma uporabniki. Pri takšnih stikih je namreč nevarnost prenosa oziroma izbruha okužbe največja.

Novost, ki je javnost najbolj razburila je definitivno pogoj PCT za obisk frizerja in kozmetičnih storitev, za obisk domov za starejše in zdravstvenih ustanov. Vse to velja za osebe od dopolnjenega 12. leta starosti.

Kdo mora izpolnjevati PCT pogoje?

Vsi zaposleni v zdravstvenih, vzgojnih in izobraževalnih ustanovah, socialnovarstvenih in kulturnih dejavnostih, osebni asistenti, zaposleni v javni upravi, zaposleni v zavodih za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce in varnih hišah.

Tudi taksisti, policisti, redarji in varnostno osebje za zagotavljanje javnega reda in varnosti morajo za opravljanje dela zadostiti pogoju PCT.

Prav tako bodo pogoj PCT morali izpolnjevati vsi vključeni v izvajanje športnih dejavnosti, kolektivnem uresničevanju verske svobode, dejavnostih ponujanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, pa tudi pri izvajanju izobraževanj in usposabljanj, pa uporabniki in obiskovalci zaporov in prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov, zavodov izvajalcev socialnovarstvenih storitev, ki ponujajo možnost nastanitve. Enako velja za športnike kontaktnih športov, uporabnike zaprtih žičniških naprav.

Razen…

Otroci, mlajši od 12 let, starši oziroma tisti, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec ali prvo triado osnovne šole ter v glasbeno šolo do vključno 2. razreda, pa tudi tisti, ki pripeljejo ali odpeljejo osebo v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

PCT pogoja ni treba izpolnjevati tudi uporabnikom trgovinske dejavnosti po predpisih, ki urejajo trgovinsko dejavnost, obiskovalcem lekarn, bencinskih črpalk, bank in zavarovalnic, pošte, dostavne službe in osebnih prevzemov blaga ali hrane, servisnih delavnic, tehničnih služb, strokovnih in pooblaščenih registracijskih organizacij motornih vozil ter pregledov cistern in vozil za izdajo certifikatov o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki