fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Primer domnevnega nasilja v Ribnici: Izmišljotina, ki je zaznamovala osnovnošolko

V Ribnici je bila sprožena preiskava na podlagi govoric, da naj bi ena od učenk izrekla grožnje, podobne incidentu v Srbiji. Ravnateljica Osnovne šole Ribnica Andreja Modic je po elektronski pošti obvestila starše o domnevnem dogajanju na šoli ter pojasnila, da so grožnje vzeli resno in da jih policija preiskuje. Poleg tega so policisti preiskovali tudi morebitno nasilje, ki naj bi ga izvajali nekateri učenci nad deklico. Ravnateljica je starše prosila, naj se s svojimi otroki pogovorijo o govoricah ter zagotovila, da se lahko učenci v šoli počutijo varno.
V naše uredništvo smo prejeli to elektronsko sporočilo. Dogodek smo preverili tudi pri Policijski upravi Ljubljana, kjer so nam v telefonskem klicu potrdili, da je preiskava še vedno v teku. Prosili so nas, naj o takšnih dogodkih poročamo premišljeno, saj lahko takšni primeri sprožijo verižno reakcijo, kar se je izkazalo tudi v primeru v Srbiji.

V tem času smo si vzeli čas za premislek, ker so vpletene mladoletne osebe. Medtem pa smo anonimno prejeli že drugo elektronsko sporočilo, v katerem ravnateljica razkriva izsledke preiskave, ki so primer obrnili v drugo smer. So izmišljotine, ki življenje spravijo iz tira za trenutek in so besede, ki življenje zaznamujejo za vedno. In na tem mestu smo se odločili, da o dogodku vendarle poročamo.

»Po pogovorih z učenci smo prišli do zaključka, da so bile govorice o napovedanem streljanju omenjene učenke, o njenem seznamu učenk in učencev, o izginuli škatli nabojev in vse ostalo, izmišljotina oziroma laž. Po besedah ene od prič, si je eden od učencev zgodbo izmislil (verjetno po scenariju iz Beograda), ker je želel, da učenke ne bi bilo več v razredu. Ostali pa so zgodbo še napihnili, širili lažne novice in se iz omenjene sošolke še norčevali pri urah pouka. Učenci so na koncu svoje dejanje tudi priznali. K sreči, kot sem napisala, učenke v času preiskave ni bilo v šoli. Se je pa novica hitro razširila po Ribnici in učenko ter njeno družino spravila, tako rekoč, na rob obupa,« je ravnateljica zapisala v elektronski pošti, ki so jo starši prejeli konec prejšnjega tedna.

Ravnateljica se na naša vprašanja zaenkrat še ni odzvala, v sporočilu staršem dodaja, da so na šoli globoko pretreseni in zgroženi. Da je bilo dekle, na katero so vrstniki kazali s prstom, žrtev psihičnega nasilja, ki je verjetno trajalo že dlje časa.

Šolo in tudi nas globoko žalosti, kako kruti lahko postanejo 13-letniki in kako zaskrbljujoče je pomanjkanje razumevanja za posledice, ki jih lahko prinesejo govorice. To je tema, ki jo je pomembno nasloviti in razpravljati z otroki, starši ter širšo družbo.

Po temeljitem premisleku v uredništvu smo se odločili, da primer objavimo, da bi opozorili na to problematiko in spodbudili refleksijo ter ukrepanje. Zdaj je čas, da se starši aktivno vključijo v dialog s svojimi otroki in jih ozaveščajo o posledicah njihovih dejanj. Vprašanja o odgovornosti – ali gre za krivdo šole, staršev ali družbe – so relevantna, a pomembno je, da se osredotočimo na preprečevanje podobnih primerov v prihodnosti.

Iz tega tragičnega dogodka se moramo vsi naučiti pomembno lekcijo: takšne situacije, ki imajo lahko uničujoče posledice, preprosto ne smejo več ostati nerešene.

Uredništvo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki