fbpx
E-UTRIP
Aktualno Glasba Kultura Ribnica

Prešeren koncert Pihalnega orkestra Ribnica

Dvorana TV Partizana v Ribnici je bila pretesna, da bi lahko skozi njena vrata stopili vsi tisti, ki so si želeli ogledati letnega – sicer decembra prestavljenega – koncerta ribniškega pihalnega orkestra, ki ga že vrsto let vodi neutrudni prof. Jernej Šmalc, tokrat s podnaslovom Prešeren.

Nad obiskom in repertoarjem je bil več kot zadovoljen tudi Emil Adamič, predsednik KUD Pihalni orkester Ribnica. »Ja, lepo kuliso so naredili številni zbrani, ki so, lahko bi rekel, že naši abonenti. Bolezen je udarila naše vrste, tako da smo morali koncert prestaviti tudi z delom programa, ki je bil pripravljen za takrat. Ker je zunaj sneg in mesec je zimski, so se ušesom prav lepo prilegle tudi božične pesmi,« je v imenu skoraj 45-članske zasedbe povedal Emil, tudi godbenik. Z uglašenimi notami je skozi večer poleg godbe peljala tudi pevska skupina Anamanka, z umetniškim vodjo Simonom Korošcem, drugi gost je bil Franc Malavašič, ravnatelj Glasbene šole Ribnica, ki je igral na harmoniki.

Vse več mladih stopa v njihove vrste

»Seveda bi se jim zahvalil, ker so bili del programa, še posebej pa Glasbeni šoli, s katero vsa leta zelo dobro sodelujemo. Vse več njihovih učencev trka na naša vrata, ki so jim vedno odprta,« jih je Emil pohvalil. Njihov »fan« je tudi ribniški župan Samo Pogorelc in nasploh občina, ki jim finančno stoji ob strani.

Leto številnih nastopov

Pred godbeniki, ki nestrpno čakajo svoje prostore v bodočem medgeneracijsko športnem centru, pred tem pa – ja, skrajnji čas bi bil – pridobijo tudi nove uniforme – je še leto številnih nastopov in seveda zavzetega dela. »Promenadni nastopi, revija Pihalnih godb Dolenjske in Bele krajine, letni koncert, nastopi ob občinskih in državnih prireditvah … in vmes veliko dela, saj se vsak petek v večernih urah dobivamo na vajah,« je obdobje, ki sledi, predstavil predsednik.

Kmalu, to soboto, jih boste slišali na Ribniškem pustnem karnevalu, katerega so del povorke že desetletja.

Emil Adamič je še dejal, da so jim sredstva, ki so bila namenjena kot prispevek pihalnemu orkestru, omogočila drugačen pristop na poti doseganja glasbenih ciljev, to je nakupu inštrumentov, not in drugih stvari, brez katerih ne bi mogli nastopati. Zato se še enkrat zahvaljujejo vsem donatorjem.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki