fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina Zdravje

Prenovljena kočevska urgenca danes odprla svoja vrata

Kočevski zdravstveni dom je danes ob 10. uri uradno odprl nov, sodobnejši, kvalitetnejši, uporabnejši in nenazadnje bogatejši (z opremo in prostori) oddelek za urgentno službo. Ta je sicer del širše, dvomilijonske investicije rekonstrukcije Zdravstvenega doma, ki jo v celoti investira Občina Kočevje.

Tukajšnji oddelek nujne medicinske pomoči skrbi za zdravstveno varstvo in nujno medicinsko pomoč na enem največjih področij v Sloveniji, saj pokriva skoraj 650 kvadratnih kilometrov ozemlja občin Kočevje, Kostel in Osilnica, torej, čisto do meje s Hrvaško. Tudi iz tega vidika so novi prostori urgence izjemna pridobitev, saj bodo s sodobnimi prostori, opremo in drugimi pridobitvami zaposleni lažje in predvsem še bolje poskrbeli za paciente.

Nova urgenca se nahaja v na novo zgrajenem prizidku Zdravstvenega doma Kočevje, ki je pravzaprav dozidan del že prejšnje urgence. Urejeno je tudi novo parkirišče ter površina za hiter dostop in izvoz reševalnih vozi z novo garažo za reševalna vozila. Prvi prostor, v katerega vstopimo, je nekakšna čakalnica, namenjena sprejemu pacientov, nato pa se prostori smiselno porazdelijo še v ordinacijo, laboratorij, reanimacijsko sobo, dve kirurški ambulanti in opazovalnico s tremi posteljam. Bivalne prostore za osebje so uredili v prostorih stare urgence in so razdeljeni v tri posamične sobe s posteljo, kopalnico in majhno kuhinjo. Celotni strošek novih prostorov urgence je znašal okoli 1,1 milijona evrov, medicinsko opremo v vrednosti 70.000 evrov pa je z lastnimi sredstvi zagotovil Zdravstveni dom Kočevje.

Kočevski župan, dr. Vladimir Prebilič je ob ogledu izrazil zadovoljstvo s končnim rezultatom projekta, ki bo pacientom (in osebju) ogromno doprinesel. Za Občino je bila ta investicija kar velik finančni zalogaj, ki pa bo s svojimi poztivnimi posledicami definitivno poplačan, saj bi vlaganje v zdravje morala biti ena od prioritetnih nalog skupnosti.

Direktorica zavoda, Polona Vidič Hudobivnik je ob odprtju nove urgence izpostavila odlične rezultate posredovanja pri srčnem zastoju in izjemno statistiko intervencij kočevske ekipe, ki za uspešno delo seveda potrebuje ustrezen prostor, opremo in dobre pogoje, kar so danes tudi dobili. Dejala je še, da za optimalno delo potrebujejo še kadrovsko okrepitev in dodatna finančna sredstva, pri čemer srčno upajo na pomoč države in Ministrstva za zdravje.

Primož Velikonja, pomočnik direktorice in vodja nujne medicinske pomoči je proces pridobivanja nove, dostojne urgence opisal tako: »Ko sem se iz Ljubljane leta 2006 vrnil nazaj v Kočevje, sem videl, da se v teh prostorih ne da normalno delat. Takrat sem si jaz nekako zvizualiziral, kako naj bi zadeva bila zorganizirana in potem, po skoraj 13-ih letih smo na točki, kjer smo danes. Ta urgenca pomeni bistveno boljše pogoje za delo, za zapleteno obravnavo pacientov in, kar je najbolj pomemno, naši zaposleni imajo tako končno opremo in aparature, s katerimi lahko nudijo boljšo in kvalitetnejšo oskrbo.«

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki