fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Pletar Ivan svetuje: Naredite nekaj zase, povsem novega

Upokojitev je za večino ljudi čas velikih sprememb in pogosto najglobljih kriz. Spremembe se dotikajo različnih sfer življenja, pride do spremembe navad, spremeni se družbeno okolje in pogosto se poslabšajo materialne razmere. Znano je, da se ob upokojitvi pojavljajo številna vprašanja, ki so predvsem psihične narave: krizne situacije, depresija, poupokojitveni sindrom in podobno.

Upokojenec mora spremeniti svoj življenjski slog in navade ter čas, ki ga je preživel na delovnem mestu, zapolniti z novimi dejavnostmi. »To je ravno moj primer. Prejšnjega dela – upokojil sem se kot voznik »avto vlaka«, bil sem namreč šofer špedicije – sem se naveličal in sem moral narediti nekaj zase. Da bi si podajal kljuke gostinskih lokalov in tako krajšal čas, mi ni bilo do tega. Šel sem znova v šolo. Tokrat pletarsko, v Ribnico. Veliko sem se naučil tudi preko družbenih omrežij,” se je pohvalil Ivan Oberstar, pletar že 13 let, ki se pogosto udeležuje sejmov in drugih prireditev.

Spomini na Jelendol

Ivanove korenine izhajajo iz Jelendola pri Grčaricah. Tam je bila svojčas velika žaga in nekaj hiš. Žal so vse sledi nekdanjega naselja zbrisane. Starši so se preselili v Koprivnik, kjer je bil rojen, zdaj pa živi v Stari Cerkvi.

 »Ko se človek upokoji, se pogosto počuti osamljenega, zapuščenega in zavrnjenega. Kot, da se noče zavedati, da je ostal brez službe. Leta pač naredijo svoje. Zato vsem svetujem, poskusite nekaj zase narediti, predvsem novega. Jaz sem in se res prav lepo počutim,« je še dejal.

 (mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki