fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Kronika Novice

Osredotoči se na cesto!

Agencija za varnost prometa (AVP) z nacionalno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto opozarja, da je osredotočenost voznika najboljša preventiva pred prometnimi nesrečami. Namen akcije je ozaveščanje o motečih dejavnikih v prometu. Policisti bodo do nedelje opravljali poostren nadzor, zlasti nad uporabo mobilnih telefonov.

Agencija želi z akcijo, ki se je začela včeraj in bo trajala do nedelje 21. januarja opozoriti, da je uporaba telefona med vožnjo izjemno nevarna, saj vpliva na našo pozornost, s tem pa tudi na sposobnost pravočasnega odzivanja na okoliščine in razmere v prometa. Tveganje za nesrečo namreč povečuje vse, kar odvrača voznikovo pozornost s ceste. Poleg telefona voznikovo osredotočenost ogrožajo tudi ukvarjanje z radiem in klimatsko napravo, prehranjevanje, kajenje in ličenje.

“Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. (…) Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili. Nacionalno preventivno akcijo Varno brez telefona smo zato od letos dalje nadomestili z novo, razširjeno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, ki jo bomo ponovili jeseni,” je na današnji novinarski konferenci dejala direktorica agencije Simona Felser.

Felser je predstavila tudi rezultate spletne ankete o navadah in motnjah, ki lahko pomembno vplivajo na osredotočenost voznikov v prometu. AVP je spletno anketo, ki jo je izpolnilo 1850 ljudi, izvedla januarja letos, statistični podatki pa so pokazali nekatere “zaskrbljujoče rezultate, ki kažejo na to, da je pozornost voznikov na vožnjo prepogosto manjša, kot bi morala biti,” je izpostavila Felser.

Anketa je pokazala, da četrtina voznikov, ki jo je izpolnila, med vožnjo ni vselej pozorna na druge udeležence v prometu, več kot 40 odstotkov pa jih priznava, da med vožnjo kadijo, se ličijo, prehranjujejo ali izvajajo druga opravila, ki zmanjšujejo osredotočenost. Po besedah Felser je zaskrbljujoč tudi podatek, da le tretjina voznikov med vožnjo vedno obvladuje svoja čustva. Različna čustvena stanja namreč lahko bistveno vplivajo na sposobnost osredotočanja na vožnjo.

Devet od desetih voznikov se zaveda, da vožnja pod vplivom alkohola vpliva na sposobnost osredotočenosti, a se jih le polovica vožnji po zaužitju alkohola tudi odpove, četudi je to v zakonsko dovoljeni meji. Kar 40 odstotkov anketiranih pa priznava, da med vožnjo uporabljajo mobilni telefon brez prostoročnega sistema.

V okviru nacionalne preventivne akcije bodo policisti opravljali poostren nadzor uporabe mobilnih telefonov, pozorni pa bodo tudi na druge kršitve, kot je denimo prehitra vožnja, in na druga ravnanja, ki motijo osredotočenost voznika na cesto.

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je na današnji novinarski konferenci dejal, da je “osnovni namen akcije zmanjšati možnost udeležbe v prometnih nesrečah, ki bi bile posledica uporabe mobilnega telefona med vožnjo, in širšo javnost ozavestiti o tem, kako nevarno je telefoniranje med vožnjo, četudi ga opravljamo prostoročno”. Kapun je ob tem opozoril, da uporaba mobilnega telefona še zdaleč ni edino moteče in prepovedano ravnanje, saj vozniki sebe in druge v prometu ogrožajo tudi z drugimi ravnanji kot je uporaba računalnikov, tablic, ličenje, prehranjevanje, poslušanje preglasne glasbe in podobno.

Kot je poudaril Kapun, so policisti v letu 2023 ugotovili 24.797 kršitev prepovedanih ravnanj voznikov, ki motijo pozornost in osredotočenost. Policisti želijo z nadzorom zato predvsem izpostaviti, da je osredotočenost in pozornost izjemnega pomena za zagotavljanje varnosti voznik ter drugih udeležencev v prometu.

Na AVP so v sklopu akcije pripravili tudi silhuete policistke z radarjem za vseh osem policijskih uprav, ki so jih predali policiji, postavljene pa bodo na odsekih cest, ki izstopajo po problematik nesreč in prekrškov in kjer je izvajanje policijskega nadzora oteženo.

Felser in Kapun sta na novinarski konferenci vse udeležence v prometu pozvala, naj se zavedajo “lastne odgovornosti in svojega vpliva, ki ga imajo na to, ali bodo vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj” in dodala, da bodo na AVP akcijo ponovili med 30. septembrom in 6. oktobrom.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki