fbpx
E-UTRIP
Pri naročanju živil v javnih zavodih mora delež ekoloških živil obsegati najmanj 15 odstotkov celotne predvidene količine živil.
Izpostavljeno Gospodarstvo & Politika

Naročanje živil v javnih ustanovah

Nadzor inšpekcije za kmetijstvo v obratih javne prehrane je pokazal, da nekateri še niso seznanjeni z zakonskimi določili glede zelenega javnega naročanja živil. Največ pregledanih javnih ustanov je doseglo manj kot petodstotni delež ekoloških živil in živil iz shem kakovosti, je danes sporočilo ministrstvo za kmetijstvo.

Inšpekcija za kmetijstvo, ki deluje v okviru inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, je izvedla nadzor obratov javne prehrane glede upoštevanja zahtev zelenega javnega naročanj živil v letošnjem letu. Kot so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so pregledali 21 vrtcev, 55 osnovnih šol in 11 drugih javnih zavodov.

Osem javnih ustanov je v obdobju nadzora doseglo 12-odstotni ali večji delež ekoloških živil, 15 javnih ustanov delež med pet in 11 odstotkov, 58 javnih ustanov manj kot petodstotni delež, pri šestih javnih ustanovah pa podatkov o deležu ekoloških živil ni bilo mogoče preveriti.

Pri nadzoru doseganja deleža živil iz shem kakovosti so ugotovili, da je 24 javnih ustanov v obdobju nadzora doseglo 20-odstotni ali večji delež takšnih živil, osem javnih ustanov je doseglo delež med pet in 19 odstotkov, 49 javnih ustanov manj kot petodstotni delež, pri šestih javnih ustanovah pa podatka o deležu živil iz shem kakovosti ni bilo mogoče preveriti.

Večina ustanov je seznanjena z določili uredbe o zelenem javnem naročanju

Glede na dejstvo, da pri nobeni od pregledanih javnih ustanov javni razpis še ni zaključen, te sicer niso bile dolžne izpolniti z uredbo določenih deležev ekoloških živil ter živil iz shem kakovosti v času pregleda, ampak ob zaključku javnega naročila, so pojasnili na ministrstvu.

“Večina ustanov je sicer seznanjena z določili uredbe o zelenem javnem naročanju, deleži ekoloških živil in živil iz shem kakovosti, ki jih poskušajo doseči, vendar pri tem izpostavljajo težave predvsem glede doseganja deleža ekoloških živil,” so zapisali.

Inšpekcija za kmetijstvo je obenem ugotovila, da manjši delež ustanov še ni seznanjen z zakonsko nujnostjo zagotovitve določenega deleža živil. To po pojasnilih ministrstva izhaja iz tega, da pri določenih zavodih ni bilo mogoče pridobiti podatka o deležih oziroma ne vodijo posebne evidence o nabavljenih živilih.

Pri naročanju živil v javnih zavodih mora delež ekoloških živil obsegati najmanj 15 odstotkov celotne predvidene količine živil, izražene v kilogramih, delež živil iz shem kakovosti pa najmanj 20 odstotkov.

Inšpekcija za kmetijstvo bo tudi v prihodnje temeljito nadzirala upoštevanje določil zelenega javnega naročanja pri živilih, so napovedali na kmetijskem ministrstvu.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki