fbpx
E-UTRIP
105 let imajo - sedem sredi vasi
Aktualno Narava & zdravje

Naj drevo 2022: sedem lip V Dolnji Brigi

Leta 2021 so v občini Kočevje začeli kampanjo ozaveščanja o pomenu dreves v naseljih in za najpomembnejše drevo so razglasili smreko pri Kreativnem središču Vezenina. Lanski naziv je osvojilo sedem lip v Dolnji Brigi, ki so jih predlagali vaščani in vaščanke. Dobile so več kot štiri tisoč glasov podpore, tudi iz tujine.

Vas, v kateri je nekoč živelo 200 ljudi, danes pa jih je le 20, se je takrat imenovala Niedertifenbach (po nemško), sedem lip pa naj bi leta 1918 zasadilo sedem fantov kot zahvalo, ker so se živi in zdravi vrnili s fronte po končani prvi svetovni vojni. Posnetek lip iz leta 1938, na katerem je bil tudi križ, je pokazal domačin Ivan Gladič. Od njegove hiše lahko vidite le tri lipe, medtem ko se jih vidi sedem z drugega dela vasi. Zakaj? Ivan pravi, da se je narava preprosto v 105 letih poigrala, druge razlage pa nima.

V zahvalo, ker so preživeli vojno

“Takrat naj bi vaščani obrezali lipe, da bi oblikovali krošnjo, vendar so tri leta kasneje staroselci zapustili vas, zato ni bilo več nikogar, ki bi tako zavzeto skrbel za lipe, veje pa so se razrasle. Na mestu, kjer je nekoč stala žaga, je narava ustvarila nenavaden motiv na eni izmed lip – oblikovano glavo medveda, ki joka. Da bi drevored ostal v dobri kondiciji še nekaj časa, bi bilo treba med drugim utrditi brežino nad cesto,” pravi Gladič, ki je iz svoje hiše položil plastično cev, ki ob padavinah zaliva korenine dreves. Ima pa še eno željo. “Vaščan Anton Špiletič je letos daroval obnovljeno hišno kapelico župniku v Kočevski Reki, Jožetu Milčinoviču, in župnik jo je v začetku maja podaril meni. Verjetno nihče ne bi imel nič proti, če bi krščanska bogoslužna zgradba stala ob cesti med lipami,” pričakuje Ivan.

Ob odkritju obeležja: Tanja Štajdohar, Martin Srdinšek in Vladimir Prebilič

Poetični vaški mož, ki mu gre zasluga

“Spomladi lipe cvetijo in dišijo, poleti nudijo hladno zavetje, jeseni šelestenje listja, pozimi pa od ivja in snega belo bleščeče vejevje… Ob njihovem pravljičnem številu 7 in zasaditvi v posebni obliki doživljamo čarobnost, občutimo energije, prisluhnemo njihovi zgodbi, se sprostimo in umirimo. Oblika zasaditve, njihova trdoživost, lepota, simbolika in mističnost so nas pritegnile, da smo jih, če temu tako lahko rečem, velika žirija izbrala za Naj drevo Kočevske leta 2022,” ob razglasitvi ni skrival svojega zadovoljstva niti vaški mož Martin Srdinšek, ki vlaga veliko energije v to, da je vas zelo lepa in urejena, vaščani pa povezani. In mu uspeva.

“Zaradi ustrezne skrbi so lipe še vedno vitalne in predstavljajo pomembno središče kraja,” je poudarila vodja projekta Tanja Štajdohar, višja svetovalka za urejanje prostora na Občini Kočevje. Z razglasitvijo Naj Drevo 2022 se je začela akcija Naj drevo 2023. Predloge bodo sprejemali do prvega septembra.

Popotnik, usedi se in preberi in spoznaj tudi štiri Brige

Pod lipami je tudi klop, in da bi izvedeli več o teh izjemnih drevesih, lahko obiskovalci skenirajo QR kodo, ki je nameščena na lesenem stebričku v parku. “Preživele so države in politične sisteme. In še naprej ostajajo pokončne in ponos vasi, občudovanja vredne za popotnike,” je ob simboličnem odkritju obeležja lipam skupaj z Martinom Srdinšekom povedal kočevski župan dr. Vladimir Prebilič. Med družabnim srečanjem je beseda nanesla tudi na vodovod, ki so ga vasi nedavno pridobile v okviru projekta Soriko, z namenom zamenjave azbestnih cevi. Gostitelji so izrazili nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja mobilne povezave, pričakujejo tudi postopno obnovo asfaltne ceste, na kar jim je župan obljubil pomoč, enako pa tudi vzpostavitev signala mobilne telefonije.

In še nekaj. Na Kočevskem imajo sicer še vedno kar nekaj skrbi in… štiri Brige. Ob državni cesti za Kaptolom se nahaja vas Briga (nekoč Slovenska Briga), desno po gozdni cesti se razkrije vas Dolnja Briga, nedaleč od tega pa stoji tabla z imenom Gornja Briga v smeri proti Borovcu. In katera je četrta Briga? Vaščani vam bodo odgovorili. Kaj vas briga!

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki