fbpx
E-UTRIP
Namesto mikrofona zdaj v rokah drži fotoaparat. FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Foto & video Novice Ribnica Starševstvo

Nadja Zobec Krže: S televizijskih ekranov v lasten fotografski studio

Nadjo Zobec Krže se marsikdo spomni iz oddaje Dobro jutro na TV Slovenija. Pred tem, še tekom študija, je izkušnje nabirala na različnih lokalnih medijih. A strast do fotografije je bila vedno v njej, pove komunikologinja in magistra novinarskih študij. Zato je javljanja v živo naposled zamenjala za fotografski objektiv. No, novinarska vedoželjnost ni usahnila, njen glas lahko slišimo tudi na radiu Aktual.

Oktober 2018 je bil za Ribničanko Nadjo Zobec Krže – v kariernem smislu – prelomen. Poslovila se je od jutranjega programa in izkušnje začela nabirati v nepremičninskem podjetju, kjer je sicer skrbela za odnose z javnostjo, za izvedbo medijskih dogodkov in postavila celoten koncept delovanja foto studia. Delo ji je dalo precej novega znanja, izkušenj in poguma, da je letos odprla svoj fotografski studio.

»Glavni razlog za ta podvig sta seveda moja otroka, saj ne želim zamuditi njunega odraščanja. Starši, še posebej mamice, dobro poznamo to iskanje ravnovesja med kariero in družino. Ker pa ne morem popolnoma ven iz svoje novinarske kože, sem se letošnjo pomlad pridružila ekipi radia Aktual, kjer pripravljam novice,« Nadja pojasni glavi razlog, zakaj se je poslovila od televizije in pozdravila samostojno pot.

Fotografija magičnega obdobja

V svojem prijetnem fotografskem studiu največkrat fotografira novorojenčke, dojenčke in malčke. »A priznam, da obožujem fotografirati nosečnice. Sama se namreč zelo rada spominjam svojih nosečnosti, zame je bilo to magično obdobje. V glavi sem naredila nekakšen klik, nisem se več obremenjevala z nepotrebnimi stvarmi, dobro sem se počutila v svoji koži in preprosto uživala. Tudi nosečnicam, ki pridejo pred moj objektiv, želim dati ta vsemogočni občutek in jim s fotografijo pokazati, da so prave boginje.«

Enega najlepših modelov ji predstavljajo nosečnice. FOTO: Osebni arhiv.

»Na drugi strani pa izjemno rada delam pripovedne portrete. Gre za fotografije, ki pripovedujejo zgodbe portretirancev. Vedno znova me navdušujejo, napolnijo z energijo in optimizmom,« z žarom v očeh in vidno ljubeznijo do svojega dela nadaljuje.

Čeprav vajena medijskih žarometov, odrov in mikrofonov, prizna, da ji stati pred fotografom ni vseeno. »Res razumem vse, ki se ne počutijo lagodno na fotografiranjih. Zato pa se potrudim za sproščeno vzdušje in pomagam z nasveti. Sem se pa dobro počutila pred televizijsko kamero. Nekako mi bolj ugaja premikajoča se slika, kot statična.«

Fotografije se ne razlikujejo toliko, kot se razlikujejo fotografi

Družinskih fotografov danes ni malo. Bolj kot fotografije, jih loči odnos do strank, njihova osebnost. »Mislim, da je pomembno, da se ob fotografu počutimo dobro, sproščeno, da mu zaupamo in da se takorekoč ujamejo naše energije. Družinski foto spomini so nekaj najlepšega, najdragocenejša naložba. To so življenjske prelomnice, pomembna obdobja, ki nas zaznamujejo, njihovo veličino pa lažje uvidimo preko kakovostnih fotografij, s pomočjo fotografov, fotografinj, ki imajo za to poseben čut, oko in popolno predanost,« razmišlja fotografinja.

Kaj pričakovati v fotografskem studiu?

Priprave na fotografiranje se začnejo že takoj po dogovoru o terminu. Fotografinja je napisala tudi »NZK vodnik fotografiranja«, kjer odgovori na mnoga vprašanja in dileme.

FOTO: Nadja 3: Najbolj pridni na setu. FOTO: Osebni arhiv.

»Tako pridejo vsi že dobro pripravljeni in vedo, kaj pričakovati. Proces fotografiranja mora biti zabaven, sproščen, veliko se smejemo, tudi plešemo in zganjamo norčije, če je treba otroke še dodatno sprostiti,« doda v smehu in nadaljuje, da ima najboljše stranke. V njen studijo pridejo in se vračajo stranke, ki jim je Nadjin stil fotografiranja všeč in se prepuščajo tudi, ko uvaja kakšno novost.

»Hvaležna sem, da se k meni vračajo, to mi je največja potrditev. Pritožb še ni bilo, morda mi kdo že pred fotografiranjem omeni, če lahko kakšno nepravilnost zakrijem ali v postprodukciji izbrišem. Prav je, da se že vnaprej naredi selekcija strank. Vsak mora poiskati pravega fotografa zase, za svoje želje. Nima smisla spreminjati fotografa, če nas je toliko na tržišču,« je iskrena in odločna. Doda, da je vedno odprta za predloge in želje, a vedno znotraj svojega stila.

ml.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki