fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje Ribnica

Na Bregu pesem ročnih kos

Člani Vaško etnološko turističnega društva Breg pri Ribnici so od ustanovitve leta 2006 kot izvirno dejavnost izpostavili ročno košnjo v drugi polovici junija, tokrat pa je 15 mož to orodje v roke prijelo teden prej. Lepo vreme, prej pa deževno obdobje je spodbudilo rast trave, na parceli velikosti trideset arov za vaškim kozolcem, ki je sicer v lasti društva.

Kosci so zgodaj zjutraj taktno nabrusili kose, ki so poldrugo uro združeno pele pri tem – žal skoraj že pozabljenem – kmečkem opravilu. Vmes so jim gospodinje za okrepčilo nudile šilček žganja, ki se mu ni nihče branil.

Kosili so tudi trije župani

Da bo delo lažje teklo so nazdravili tudi trije ribniški župani. Janez Rus, ki je županoval nekaj tednov in ga je leta 1994 nadomestil Jože Tanko ter zdajšnji župan Samo Pogorelc. »Da mi jo boš vrnil, seveda nabrušeno,« je Špičkov Lojz (Alojz Lovšin) koso dal Pogorelcu in ga »podučil«, da se uporaba kose morda na prvi pogled zdi zastarela metoda košnje trave, vendar je ta stara tehnika veliko bolj prijazna do okolja kot uporaba motornih kosilnic, še posebej na manjših površinah.

Mojster Miha

»Rezilo naj pri zamahu v loku poteka nizko nad tlemi, pazite pa predvsem na to, da pri zamahu zasukate boke,« je koscem izkušnje prenašal Zogarjev Miha iz Dolenjih Lazov, ki je tudi mojster za kovanje kos. »Navsezadnje, košnja je lahko tudi dobra jutranja telovadba,« se je možakarjem, seveda s koso, pridružil Borut Levstek, predsednik brškega društva, ki je kakopak ponosen, da se tradicija ohranja, celo več, vse več vaške mladine v roke prime vile in grablje pri pospravljanju trave.

Tudi tokrat so kosce spremljale članice društva podeželskih žena Ribnica, ki so jim poleg kmečke malice korajžo dajale tudi s prepevanjem. »Mednje smo prišle, da bi jih opogumile, da bo kosa lažje tekla,« se je smejalo njihovi predsednici, Marinki Vesel. Med košnjo so travo pobirale grabljice. Vseh udeležencev je bilo več kot 50.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki