fbpx
E-UTRIP
Monstera je zadnja leta pravi hit.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Monstera in fikus – priljubljeni lepotici

Mnoge rastline, ki jih gojimo kot lončnice, v naravi zrastejo v prav gigantska drevesa. Ob primernih pogojih bodo tudi kot lončnice zrasli v čudovite velike rastline. Največkrat pridejo do izraza v avlah, dnevnih sobah ali v prostorih z visokim stropom.

Monstera ne rabi veliko s svetlobe

Monstera je pred nekaj leti postala pravi hit na blogih in v družabnih medijih. Obstaja pa kar nekaj skrivnosti okoli te nenavadne rastline, vključno s tem, kako skrbeti zanjo in katere rastline so prave monstere. Monstera deliciosa je znana sorta z ogromnimi listi, naluknjanimi kot švicarski sir, ki v naravi zrastejo tudi meter veliki, vendar obstaja še več drugih sort z manjšimi listi, ki se prodajajo pod oznako “monstera”.

Monstera je čudovita velika rastlina za zaprte prostore z manj svetlobe, če ji le namenimo dovolj prostora, da se razraste. Uspevala bo pri posredni svetlobi in z dovolj vlage v tleh in zraku. V naravi se rastlina oslanja na debla in veje dreves, zato bo tudi kot lončnica kmalu po sajenju potrebovala čvrsto oporo. Z rednim brisanjem prahu bodo pore čiste in listi lepi. Pri brisanju list vedno s spodnje strani z eno roko nežno podpremo. Krpo lahko navlažimo s pivom in prebrišemo, da bodo listi še bolj bleščeči.

Fikusi zrastejo v drevesa

So idealne rastline za vrtnarje začetnike, ki si želijo velikih rastlin, vendar ne želijo porabiti veliko denarja. Če rastlina preraste svoj lonec in ga zapolni s koreninami, je čas za presaditev. Za boljšo stabilnost za velike rastline vedno uporabimo lonce, ki imajo široko dno in takoj ob sajenju dodamo potrebno oporno palico. Sadimo v dobro odcedno šotno mešanico Plantella Premium zemljo za okrasne rastline.

Med bolj priljubljenimi v zadnjih letih je tudi Ficus lyrata z velikimi listi v obliki glasbila lira. Raste nekoliko počasneje, a je zato velika atrakcija kot majhno ali veliko drevo.

Ficus elastica je najbolj pogosta in priljubljena vrsta fikusov. Obstajajo različice s svetlimi ali skoraj črnimi listi. Ta figovec postavite v svetlo okno in rastlino občasno obrnite, tako da drevo raste naravnost, namesto da bi se nagibalo k svetlobi. Ko najdete idealno mesto za svoje drevo, ga ne premikajte, ker se ne odzivajo dobro na pogoste selitve, a bodo hvaležno preživeli poletne mesece v senčnem delu vrta ali na terasi. Ficus longifolia z dolgimi tankimi listi, ki spominjajo na oleandre, je trpežna vrsta, ki počasi prihaja v ospredje. Prednost tega fikusa je nezahtevnost in gosta grmasta rast. Nega je dokaj enostavna, močna posredna svetloba in redno zalivanje približno enkrat na teden z dodatkom gnojila Plantella List bo dovolj, da se bo lepo razraščal, ker vsebuje vse potrebne vitamine in morske alge.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki