fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

Melamin odgovarja: “Sodelujemo z vsemi in predajamo vso dokumentacijo”

Kot smo danes že poročali, je končana kriminalistična preiskava hude industrijske nesreče v tovarni Melamin z lanskega maja, v kateri je življenje izgubilo 7 ljudi, nekaj (približno 30) jih je bilo tudi lažje poškodovanih. Po dobrih 9 mesecih kriminalistične preiskave so policisti zaradi kaznivih dejanj ogrožanje varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti zdaj ovadili štiri fizične in eno pravno osebo. Po poročanju nekaterih medijih naj bi bil med ovadenimi tudi direktor podjetja Srečko Štefanič, ki pa danes ne daje izjav.

Odziv Melamina:
»V Melaminu od samega začetka preiskav izrednega dogodka tvorno sodelujemo z vsemi pristojnimi institucijami in lokalno skupnostjo ter predajamo vso potrebno dokumentacijo in informacije. O zaključku kriminalistične preiskave ali njenih rezultatih uradno kot stranka v postopku nismo obveščeni. Zato informacij, ki jih prejemamo iz medijskega poročanja, ne moremo komentirati, kot tudi nismo komentirali poteka preiskave v zadnjih mesecih.
Pričakujemo, da bomo kot stranka v postopku s strani preiskovalcev prejeli uradna obvestila o zaključku in rezultatih preiskave, saj gre za občutljivo temo, ki je brez prejetja uradnih informacij ne moremo komentirati.«

Kriminalistična preiskava je tako razkrila kar nekaj nepravilnosti glede na Zakon o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih, ugotovili pa so tudi vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico.

Kazenska ovadba zoper štiri fizične in eno pravno osebo …
… zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanje varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do 8 let, za drugo pa do 5 let.

Občina: “Odgovorni naj tudi ustrezno odgovarjajo”

Kot pišejo na spletni strani 24ur.com, na kočevski Občini pravijo, da so zadovoljni, da je preiskava Policije zaključena. “Upamo, da se bližamo epilogu te tragične nesreče, ki je terjala sedem življenj. Zaupamo v pravno državo in delovanje pristojnih institucij, zato pričakujemo, da bodo odgovorni za ugotovljene nepravilnosti in posledice tudi ustrezno odgovarjali, o tem pa bo seveda na podlagi podanih kazenskih ovadb izdalo odločitev in sodbo sodišče,” so povedali za 24ur.com.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki