fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Zanimivosti & Zabava

Male knjižice – v sebi skrivajo zaklade

Male knjižice, priročni koledarji in rokovniki so bili včasih iskani. Z letnimi koledarji in opomniki praznikov in dogodkov, priročni za vsak žep, za na pot, za hitre zabeležke. Danes imamo namesto njih pametne telefone, ki nam v vsakem trenutku posredujejo novico, iskano besedo, točno lokacijo. Nešteto znamk in modelov nam jih ponuja trg preko celega leta. Eden bolj zmogljiv od drugega, zato jih tudi hitro menjujemo.

V preteklosti, še pred drugo svetovno vojno, ko je bilo sokolstvo na vrhuncu smo imeli eno takšno priročno malo knjižico – koledar izpod ribniških uredniških rok. Leta 1934 je takratni „Jugoslovenski Sokolski kalendar“ uredil Verij Švjagar. Ribničan bolj poznan kot mož parne vleke, poznavalec in pričevalec železnic, avtor številnih knjig o parni vleki, lokomotivah, amaterski skladatelj. Zanimive podatke, kroniko, statistike o sokolih v takratni Kraljevini Jugoslaviji najdemo v knjižici. Kot zanimivost pa tudi na prvi notranji strani knjižice reklamno sporočilo takratne tovarne JOR iz Ribnice, kjer navajajo da je tovarna dobavitelj za Zvezo Sokolov Kraljevine Jugoslavije.

To so majhni, drobni podatki naše ribniške preteklosti in jaz jim pravim drobižki s katerimi se ohranjajo naši predniki in vesel sem, da se po vsem tem času še najdejo takšni primerki. Hvaležen sem tudi za tega, ki sem ga dobil v dar od prijatelja. Ohranjajte preteklost tudi vi in jo delite z nami.

Peter Lesar, knjižica osebni arhiv

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki