fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kronika Novice

Letos več nesreč med kolesarji

Kolo velja za enega najbolj priljubljenih prevoznih sredstev tako med otroki kot pri odraslih, ki ga vse več uporabljajo za prevoz na delovna mesta. S kolesarjenjem prispevamo k čistejšemu okolju med drugimi pa je to tudi športna dejavnost, s katero skrbimo za ohranjanje svojih telesnih sposobnosti. A pozor, kolesarji so poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so bili kolesarji udeleženi v 247 prometnih nesrečah, kar je 4 % več kot v lanskem istem obdobju. Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa je letos v maju umrl 1 kolesar, lani v enakem obdobju pa sta v prometnih nesrečah umrla dva kolesarja. Letos je bilo 44 kolesarjev hudo telesno poškodovanih, lani pa 43, medtem ko je bilo letos lažje telesno poškodovanih 165 kolesarjev, kar je enako kot lansko leto. Od vseh 247 prometih nesreč so jih kolesarji sami povzročili 145 oziroma slabi dve tretjini.

Največ nesreč zaradi izsiljevanja prednosti in neprilagojene hitrosti

Od 247 prometnih nesreč z udeležbo kolesarja jih je kar 68 nastalo zaradi izsiljevanja prednosti, 67 zaradi neprilagojene hitrosti, 48 pa zaradi nepravilne strani in smeri. Pri prometnih nesrečah, kjer je bila posledica huda telesna poškodba kolesarja, je prevladujič vzrok neprilagojena hitrost. Pri prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj kolesar, kot vzrok prevladuje neprilagojena hitrost. Takšnih nesreč je bilo kar 58. Kar pomeni, da kolesarji niso vozili nad določeno omejitvijo, ampak hitrost vožnje niso prilagodili svojim sposobnostmi, razmeram v prometu, vremenu ali cestišči.

Največ poškodb med 65-letniki

V letošnjem letu je bilo med hudo telesno poškodovanimi največ starih 65 let in več (13 kolesarjev), sledita starostni skupini od 45 -54 in 55-64 let. Med hudo poškodovanimi so bili letos tudi 3 kolesarji v starosti do 17. let, med njimi pa so vsi imeli zakonsko predpisano zaščitno čelado. Lažje telesno poškodovanih je bilo 21 mladoletnih kolesarjev, v kar 15 primerih so bili tudi povzročitelji. So pa le v 14 od 21 primerih nosili zaščitno čelado.

Vse več kolesarjev uporablja mobilne telefone

Policisti so v obdobju dveh let največ kršitev, kar 23 %, ugotovili pri nepravilni strani oziroma smeri vožnje, 16 % vožnji pod vplivom alkohola, 14 % pri uporabi mobilnega telefona ter 13 % pri neuporabi luči. Pri Javni agenciji RS za varnost prometa opozarjajo, da med kolesarji naraščajo kršitve cestnoprometnih predpisov, med drugim pa močno narašča uporaba mobilnega telefona. Uporaba mobilnega telefona in slušalk med kolesarjenjem ni dovoljeno, saj vpliva na nezaznavanje okolice in prometa, zaradi česar se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Samo v letošnjem in lanskem letu je bil delež takih kršitev 17 %, pred štirimi leti pa le dobrih 7 %.

Zelo zaskrbljujoč pa je podatek, da je vse več vinjenih kolesarjev. Letos je bilo kar 28 takih kolesarjev, ki so pod vplivom alkohola povzročili prometno nesrečo. Povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti pa znaša 1,61 promila.

Izpostavljamo nekaj najbolj pogostih kršitev in višino globe

VOŽNJA POD VPLIVOM ALKOHOLA

1. 300 evrov, če ima do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v literu izdihanega zraka;

2. 600 evrov, če ima več kot 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdahanega zraka;

3. 900 evrov, če ima več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka;

4. 1.200 evrov, če ima več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

ZAŠČITNA ČELADA

Do dopolnjenega 18. leta starosti je med vožnjo kolesarska čelada obvezna. Za kršitev se kaznuje z globo 120 evrov.

UPORABA NAPRAV ALI OPREME, KI ZMANJŠUJEJO VOZNIKOVO SLUŠNO ALI VIDNO ZAZNAVANJE

Med vožnjo se ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale slušno ali vidno zaznavanje – maska, slušalke, telefoni…Za prekršek za voznika kaznuje z globo 40 evrov.

VOŽNJA PO CESTI

Kolesarji morajo voziti po desnem smernem vozišču oziroma desni kolesarski stezi oziroma desnem kolesarskem pasu na pločniku glede na dovoljeno smer vožnje. Na smernem vozišču brez označenih prometnih pasov morajo voziti po desni strani smernega vozišča na takšni oddaljenosti od njegovega roba, da poteka promet varno in neovirano. Za neupoštevanje zgoraj naštetega se voznika kaznuje z globo 40 evrov.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki