fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina

Kozolec na Rašici: Izhodiščne točke z vse poti

Leta 1986 ob otvoritvi prenovljene Trubarjeve domačije na Rašici je okolico nekoliko kazil že načeti kozolec iz 19. stoletja, s podaljšano strešino – tako imenovani kozolec na psa, ki ga na velikolaškem, kjer so večinoma topler kozolci, srečamo redkeje. Služil je kot lopa za shrambo, kot gostinski lokal in muzej. Nove smernice razvoja turizma v kulturni pokrajini, ki je znana tudi kot slovenske Atene, so prevetrile tudi to stavbno dediščino, saj je Občina Velike Lašče v lanskem letu izvedla rekonstrukcijo in spremembo namembnosti ter tako v kozolcu pridobila sodobno opremljen turistično-informacijski in interpretacijski center.

Zadovoljstva ob odprtju kozolca ni skrival niti velikolaški župan dr. Tadej Malovrh, ki je »vstopni trak« prerezala skupaj z ustvarjalno direktorico Zavoda Parnas Metko Starič.

Trženje narave, rekreativne in kulturne pokrajine

Upamo, da bo znali skozi tržno nišo vsem zainteresiranimi prikazati našo lepo naravo, ki se prepleta z rekreacijskimi potmi in kulturno dediščino, to podpisujejo Trubar, Levstik, Stritar, Javoršek, turjaška grajska gospoda, navsezadnje tudi naši ljudje in drugi,« je županova popotnica lični stavbi, ki stoji na dvignjenih temeljih zaradi poplavnega območja in bo pravzaprav izhodiščna točka za vse druge poti. V prvemu delu stavbe bo torej uradoval TIC, drugi del je info središče za Mišjo dolino, največje območje Nature 2000 v občini, ki se med drugim ponaša z raznolikimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Arhitekti Maja Starič in Nadja Krašovec sta predstavili postopke prenove kozolca, ki je ohranili vse značilne stavbne atribute, ki definirajo kozolec, kot so: nesimetrična streha, vzdolžne late, lesen obod iz vertikalnega rastra desk, lesene žlebove ter v celoti restavrirano in statično utrjeno obstoječo leseno nosilno konstrukcijo, sestavljeno iz hrastovih stebrov in prostorsko prepletenih gred.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki