fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

KOLUMNA: “Ko pa je na volilno nedeljo tako lep dan”

Junij je letos mesec volitev. Na tokratnih volitvah bomo v Sloveniji prvič izvolili 9 poslancev, saj je Evropski parlament septembra 2023 potrdil 15 novih sedežev, med katerimi je bil eden dodeljen tudi Sloveniji.

Do volitev imamo Slovenci poseben odnos. Na volitve ne hodimo radi, a politika ostaja priljubljena tema ob nedeljskih kosilih in v vaških gostilnah. Vsi bi radi nekaj spremenili, a kaj ko je na volilno nedeljo tako lepo vreme, da se raje odpravimo kam drugam, kot uveljaviti svojo pravico.

Pred petimi leti se je volitev za Evropski parlament udeležilo slabih 29 % volilnih upravičencev, 48 % volivcev je bilo starejših od 60 let. Kako bo letos? Boste odšli na volitve?

Morda bo več posameznikov na volišče prišlo zaradi treh referendumskih vprašanj. Referendum je posvetovalni in rezultati niso zavezujoči, pa vendar so v javnosti vprašanja sprožila še več podvprašanj in dilem.

Na referendumu se bomo izrekali o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah ter o gojenju in posedovanju konoplje za medicinsko in omejeno osebno uporabo. Še zdaleč najbolj težko in intimno pa je vprašanje o ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Volitve nam dajo možnost izražanja svoje volje ali pa se moramo na koncu sprijazniti z voljo nekoga drugega.

Za nedeljo po dnevih kislega vremena sicer ponovno napovedujejo sonce, naj en sončen dan ne spremeni možnosti bolj prijazne prihodnosti.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki